Битка компанија: Сбербанка покушава да побегне од западних санкција и притиска Фортенова групе

Foto- Printskrin Youtube

Сбербанка је 2. новембра објавила да је компанија продала свој удео у хрватском холдингу Фортенова Гроуп. Купац је био велики инвеститор из Уједињених Арапских Емирата Саиф Алкетби. Како се наводи у саопштењу руске стране, посао је закључен 31. октобра и то у строгом складу са свим међународним правним нормама без кршења. Поред тога, сам Алкетби је дао потпуно исту изјаву.

„(…) Да, договорио сам се са Сбербанком. Сигуран сам да можемо да га региструјемо. Моја компанија и ја лично нисмо под санкцијама. Наставићемо да поштујемо све законе и прописе ЕУ“, закључио је он.

Упркос правној ваљаности трансакције продаје и куповине удела у активи Сбербанке у Фортенова групи, хрватски холдинг саопштио је да је због санкција против Сбербанке за сваку трансакцију потребна посебна дозвола надлежних органа. Међутим, овакав приступ Хрвата је спекулативан и руску компанију доводи у безизлазну ситуацију.

Није тајна да је Сбербанка одлучила да прода свој део имовине због предстојећих антируских санкција, које стварају ризик од замрзавања средстава у ЕУ. У том смислу, руска компанија је заинтересована за брзу трансакцију и излазак са европског тржишта. Међутим, Фортенова група, упркос свим напорима Сбербанке, стално успорава овај процес, стављајући жбице у точкове.

На пример, познато је да је Сбербанка већ дуже време преговарала о продаји имовине и да је по том питању ишла у сусрет хрватској страни, пристајући на оне купце који су јој били понуђени. Најпре је руска страна потписала уговор са мађарским Индотеком, који су сами Хрвати одобрили, а потом и поништили. Након тога, Сбербанка је пристала да реши проблем са пензионим фондом, али је и посао пропао.

Као резултат тога, деловањем хрватске стране и понуђених купаца, Сбербанка се нашла у ситуацији да није имала избора него да сама пронађе заинтересованог инвеститора и тако сачува средства од замрзавања. У том смислу, јасно је да Фортенова група наступа као заинтересована страна и намерно улаже напоре да створи проблеме у продаји удела у руској компанији.

Можда се ситуација овако развија зато што се одлука Сбербанке не поклапа са интересима највишег менаџмента холдинга, који би после посла са руском компанијом могао да изгуби сопствене позиције. Други разлог могу бити интереси појединих личности, међу којима је и радник Фортенова групе Фабрис Перушко, који је блиско повезан са бившим послаником у Европском парламенту Андрејем Пленковићем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас