Избори у Србији

Фото: Скриншот Јутјуб

У последње време тема избора у Србији је веома популарна тема. Прошли парламентарни избори су били 3. априла 2022. Додуше тада су били општи, али сада ћемо поделити изборе и видети које су предности да се парламентарни и локални избори одвијају заједно или одвојено.

СНС као владајућа и најјача странка у Србији има одређен сет могућности да подешава предизборне параметре тако да на крају добију најбољи резултат. Заправо, питање је које је најоптималније решење?

Основи подаци

Владајућа странка осваја 1.635.101 гласова на парламентарним изборима одржаним 2022. на парламентарним избори у 2020 осваја 1.953.998 гласова. Док на председничким изборима у 2022 осваја 2.224.914 гласова. Наравно, овде се сама странка налази у различитим коалицијама али је очигледно да популарност странке зависи од Александра Вучића и тема којима се бави на Републичком нивоу.

Ово је веома важно јер указује да многи локални представници зависе од Републичког таласа популарности, поред тога зависе од страначке инфраструктуре која може да обезбеди велики број гласова и која је фиксна, док је талас популарности варијабилан.

Овде долазимо на поделу малих и великих места.

Мала места су она места која имају мало гласача, по правилу, то су удаљена места од градова

– Имају остарелу популацијом
– Конзервативно/традиционални поглед на свет.
– У тим местима углавном СНС добија без проблема.
– Пензионери јако пуно утичу на обрасце гласања.
– Утицај страначке инфраструктуре је висок.

Велика места представљају места који имају далеко више гласача, по правилу, то су градови.

– Либералнији поглед на свет.
– У малој мањој мери подржавају СНС.
– Нису толико остарела места.
– Пензионери немају утицај на гласање као у мањим местима.
– Утицај страначке инфраструктуре је нижи него код мањих места.

Специјални случај Београд

На прошлим изборима у Београду је била веома тесна ситуација, до последњег тренутка се није знало ко ће победити. СНС заједно са СПС-ом је био на самој граници од 56 мандата. Сада је ситуација, по СНС, гора у Београду него на прошлим изборима. Сада опозиција има више ресурса и медијске пажње, пошто нису бојкотовали изборе као претходни пут. Како време пролази владајућа странка има све више афера које негативно утичу на њену популарност и опозиција то користи.
Слободна процена је да би се опозиција на Београдским изборима боље показала него прошли пут. Као и свака опозициона странка, чим намиришу слабост онда још више нападају а прошли пут су били на самој граници да победе.

Дозвољавање избора у Београду би пуно значило опозицији јер би имали дупли подстицај да се што више потруде у Београду. Људи када изађу на изборе, по правилу, гласаће са исту странку на локалним и парламентарним изборима. Када су у исто време Београдски и парламентарни избори онда опозиција може да циља и на утешну награду(Београд). Сваког галсача којег убеде да изађе им доноси два гласа, један на локалним други на парламентарним изборима. Сваки глас више за опозицију на локалним изборима би значио и један глас више на парламентарним изборима.

Опозиција има далеко више ресурса(партијска инфраструктура, волонтери) у Београду него у другим местима, зато нема потребе да им се даје шанса.

На парламентарним изборима треба да се води народна политика, док Београд захтева грађанску политику. Ово поставља СНС у тешку позицију ако дозволи изборе у Београду, јер би морала да води политику која би се морала свидети и Београдским грађанистима(због Београдских избора) и народну политику која би се свидела остатку Србије. Опозиција користи ову ситуацију тако што напада СНС са оба бока и узима гласове. Ако нема избора у Београду онда СНС може да се базира на народну политику, која је далеко популарнија на Републичком нивоу.

Избори у Београду су били недавно, мандат још дуго траје, нема потребе да се жури.

Специјални случај Нови Сад

Нови Сад има другачије гласачке образце од остатка Србије, као и Београд, али није толико упориште опозиције као Београд. Либералније је оријентисано у односу на просек Србије. Нови Сад би се делимично уклапао у Републичку кампању која би била народна/традиционална.

Специјални случај Ниш

У Нишу је СНС имао сличан процент подршке као и у Новом Саду, само из других разлога. Ниш је народски оријентисан град и добро би се уклапао у Републичку кампању која би било исто народна/традиционална. Уз Ниш, многи други градови би се добро уклапали у Републичку кампању која би имала народну форму.

Темпирање датума избора

Темпирање предстојећих избора не би требало да се одрази превише на резултате избора. Ако се странка окрене народној платформи, могући спољни утицаји су минимални.

Једино је могуће да спољни утицаји доведу до промене ако буду драстични, али то је мало вероватно.

Под драстичним се не сматрају драстичне претње, јер их народ не узима за озбиљно, већ конкретне акције које би уназадиле квалитет живота. То би биле економске санкције великог обима, огромно повлачење страних инвеститора, враћање виза. Све ово је мало вероватно у наредном периоду али увек треба напоменути најгори могући случај, иако је вероватноћа скоро никаква.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас