Постигнут глобални споразум о опорезивању

pare
Више од 130 земаља света сагласило се са изменама начина на који ће велике глобалне компаније бити опорезиване, што укључује 15 одсто минималне корпоративне таксе са циљем спречавања мултинационалних компанија да прикрију профит у тзв. пореским рајевима.

Споразум је постигнут између 136 држава које представљају 90 одсто светске економије, објавила је у петак Организација за сарадњу и економски развој (ОЕЦД), која је била домаћин разговора.

Како се процењује, минималан порез донеће приход од око 150 милијарди долара.

Земље које су учествовале у преговорима, али се нису придружиле споразуму су: Кенија, Нигерија, Пакистан и Шри Ланка, наводи АП.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен поздравила је споразум, оцењујући да он представља велико достигнуће за економску дипломатију.

Споразум је постигнут након што су Ирска, Естонија и Мађарска пристале да га потпишу.
Ирска и Естонија су, наиме, одустале од својих приговора на споразум у четвртак, док је Мађарска у петак саопштила да је дала пристанак пошто је прихваћен њен захтев за 10-годишњим транзиционим периодом за примену тог глобалног акта.

Споразум утврђује минималну стопу пореза на добит предузећа од 15 посто и дозвољава владама да опорезују већи део профита страних мултинационалних компанија.

Циљ овог документа је спречавање великих пословних група да књиже профите у земљама с ниским порезима, а који остварују на другим тржиштима, што је проблем који је постао све ургентнији с порастом технолошких гиганта који лако послују преко граница.

Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас