Преминуо Милован Витезовић

228577_milovan23_f

Српски писац Милован Витезовић умро је данас у Београду, после дуге и тешке болести, изазване коронавирусом.

Милован Витезовић је српски и југословенски књижевник, сценариста и драматург. Рођен је 11. септембра 1944. године у месту Витезовићи код Kосјерића. Живео је и радио у Београду. Аутор је бројних романа, песама, есеја, драма, филмских и телевизијских сценарија, критика и афоризама, те се с пуним правом убраја међу најплодније српске писце. Написао је више од 60 књига које су објављене у око 250 издања.

Његови романи „Лајање на звезде“, „Шешир професора Kосте Вујића“ и многи други доживели су десетине издања, а њихове филмске и телевизијске верзије вишеструко су награђиване широм света. За свој рад освојио је бројне престижне награде у Србији и региону.

Био је члан Удружења књижевника Србије и српског ПЕН центра. Управо га је Управни одбор Удружења књижевника Србије 30. марта 2012. године предложио за дописног члана Српске академије наука и уметности (САНУ), али није изабран. На питање новинара да прокоментарише то што није изабран за академика једном приликом је изјавио: „Веома је часно бити члан Српске академије наука и уметности, али није нечасно ни остати у друштву са Милошем Црњанским и Миланом Kашанином“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас