У Лондону рочиште на коме САД поново траже изручење Асанжа, Мексико нуди азил

Asanz

Дводневно рочиште на коме ће америчка влада поново тражити изручење оснивача Викиликса Џулијана Асанжа да му се суди за оптужбе о шпијунажи, почиње данас у Лондону.

У јануару је судија нижег суда у Лондону одбацила амерички захтев за изручењем Асанжа због објављивања преко Викиликса хиљада тајних војних докумената пре десет година.

Судија Ванеса Барејцер одбила је у јануару изручење Асанжа позивајући се на здравствене разлоге и наводећи да би Асанж могао да се убије уколико би био држан под тешким америчким затворским условима.

Она је ипак одбацила аргументе одбране да би се Асанж суочио са политички мотивисаним америчким тужиоцима који би пренебрегли заштите о слободи говора, и оценила да би му амерички правни систем дао фер суђење.

Адвокатима америчких власти дозвољено је да уложе жалбу на одлуку суда о одбијању изручења. На ранијем рочишту они су довели у питање психијатријске налазе у том случају уз аргумент да Асанж није толико болестан да не може да се уздржи да се не убије, преноси Бета.

Очекује се да ће Асанж који се налази у лондонском затвору Белмарши, учествовати на рочишту путем видео везе, а да ће двоје судија који буду слушали жалбу донети одлуку тек за неколико недеља.

Чак ни тада неће бити крај ове приче пошто страна која губи може да се жали Врховном суду Велике Британије.

Амерички тужиоци оптужили су Асанжа у 17 тачака за шпијунажу и једној за злоупотребе компјутера због Викиликсове објаве хиљада процурелих војних и дипломатских докумената. Оптужбе носе максималну казну од 175 година затвора.

Тужиоци сматрају да је Асанж незаконито помогао америчкој војној аналитичарки Челси Менинг да украде тајне дипломатске депеше и војне документе које је Викиликс касније објавио.

Адвокати за 50-годишњег Асанжа кажу да је деловао као новинар и да има права на заштиту према првом амандману америчког Устава који се односи на слободу говора, пошто је објавио документе који су открили лоше деловање америчке војске у Ираку и Авганистану.

Асанж је у затвору од када је ухапшен у априлу 2019. године због кршења условне слободе у другом одвојеном правном поступку. Пре тога он је провео седам година у амбасади Еквадора у Лондону, где је побегао 2012. да избегне изручење Шведској да би одговарао на наводе о силовању и сексуалном нападу.

Шведска је одустала од истрага о сексуалним преступима у новембру 2019. због тога што је толико времена прошло, али Асанж је остао у затвору. Судија која је одбила његово изручење САД-у у јануару наложила је да мора да остане у притвору док траје жалбени поступак САД.

Мексико је спреман да понуди политички азил Џулијану Асанжу и тако подржи одлуку британског судије о одбијању изручења оснивача Викиликса Сједињеним Америчким Државама, рекао је мексички председник Мануел Лопес Обрадор.

„Асанж је новинар и заслужује шансу. Залажем се за његово помиловање”, рекао је Обрадор.

Он је додао да ће му Мексико пружити заштиту, преноси Ројтерс.

Британски суд одбацио је данас захтев САД за изручење Асанжа уз објашњење да би то била репресивна мера с обзиром на његово ментално стање.

Америчка влада је најавила да ће се жалити на пресуду.

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас