АББА поново заједно

АББА

После 39 година одсуства с музичке сцене, популарна шведска четворка најавила нове композиције

Чланови чувеног шведског женско-мушког поп квартета АББА не заборављају своје обожаваоце. После пуних 39 година одсуства с музичке сцене – Ани-Фрид Лингстад, Бјорн Улваеус, Бени Андерсон и Агнета Фелтског – одлучили су да се поново огласе. Званично, публици ће понудити две нове композиције: „И даље верујем у тебе” и „Немој да ме ућуткујеш”, мада кругови блиски групи тврде да је, сем поменутих, реч и о још три додатне песме чији називи и могуће теме, за сада, нису обелодањени.

Тако би, отприлике, гласила вест која се муњевито проширила по компјутерским друштвеним мрежама, узбуркавши машту свих љубитеља поп музике, а посебно обожавалаца поменуте четворке.

Повратак групе АББА у студио најављен је још пре три године, али жељама се испречило много проблема, и техничке и ауторске природе, на које су се надовезале невоље с пандемијом короне, што је неминовно довело до отказивања већ уговорених концертних наступа, директних контаката с бројним поклоницима… Како било, неочекивано добијено време „девојке и момци” из бенда искористили су, како сами тврде, на најбољи могући начин, за додатно дотеривање снимака и тонско бележење још понеких композиција.

Према речима Бјорна Улваеуса, једног од два мушка члана групе, до новог уједињења дошло је спонтано: „Сви смо ми заиста добри пријатељи. Окупили смо се у студију први пут после толико година и одмах осетили међусобну хармонију коју смо носили од раније. Једноставно, такве ствари као што је истински чврсто заједништво тешко је објаснити.”

Квартет који је својим бројним хитовима из седамдесетих и осамдесетих (попут „Ватерло”, „Краљица плеса”, „Покушај са мном” „Хвала за музику”, „Мама мија”, „СОС” и друге) освојио цео свет одлучио је да оконча сарадњу давне 1982, упркос негодовању љубитеља поп звука широм планете. Поново су били заједно тек једном приликом 2016. када је обележено педесетогодишње познанство Улваеуса и Андерсона и када су се слављеницима на бини придружили и Лингстадова и Фелтскогова.

„Обожаваоци су нас све време звали, тражили да се поново окупимо и можда ће ово на шта смо се сада одлучили за њих бити једнако узбудљиво као за нас”, изјавила је уочи изласка нових снимака и предстојећег „огледања” с публиком Ани-Фрид Лингстад.

До окупљања поп четворке дошло је поводом турнеје назване „АББА аватар”, у којој музику не изводе чланови групе лично него њихови – холограмски креирани ликови. Успешност оваквог представљања, али и чињеница да је данашња дигитална технологија створила простор за потпуно другачији ауторски израз од оног из времена активног деловања, натерали су шведску четворку да добро размисли и о повратку „живим” наступима и директном контакту с поклоницима њихове музике.

Подсетимо, АББА је била прави расадник хитова који су покорили свет. Њихов допринос на великим тзв. лонгплеј плочама никада није био посебно убедљив. Једноставно, били су усмерени на композиције за које су били убеђени да ће их слушаоци одмах прихватити. И били су у праву.

Поновно уједињење групе најављено је још 2017. у поменутој дигиталној форми и под необичним радним називом „АББАтарс”. Нажалост, пројекат је, како рекосмо, морао бити одложен због короне, али је истовремено одлучено да се, у знак поштовања према верној публици, крене с новим снимањима.

Подсетимо још, на светској музичкој сцени појавили су се у пуном сјају у време интернационалног фестивала забавне музике „Евровизија 1974”, и том приликом су изводили свој будући хит „Ватерло”. На такмичењу које се тада сматрало главном улазницом у највише сфере популарне музике дошло је и до малог скандала. Наиме, судије из Велике Британије, коју је те године на такмичењу представљала чувена Оливија Њутн Џон, нису шведском квартету доделили ни један једини поен.

Био је то пораз који су Британци настојали по сваку цену да избегну. Безуспешно. Како је у једном каснијем интервјуу изјавио Бјорн Улваеус: „Нема сумње да су нас унапред сматрали најопаснијим конкурентима. Зато су тако реаговали. Ипак, када је одлука пала, њихови представници су нам први честитали на победи, искрено.”

Група АББА сматра се једном од најуспешнијих глобалних музичких атракција. Продали су више од 380 милиона плоча. Девет њихових синглова доспело је на прва места светских топ листа. Исти успех постигли су и са 9 албума. Заједничку каријеру почели су давне 1970. као кабаретска тачка под именом „Фестфолк”. Успех је био половичан све док нису пронашли свој прави звук који су 1973. проверили на локалном шведском такмичењу за „Евровизију” композицијом „Ринг, ринг”. По промени имена које је створено од првих слова имена чланова дошла је и „Евровизија 1974” и пут ка звездама као да се сам отворио.

Додајмо и да је 1999. осмишљен и реализован пројекат назван „Мама мија: ево нас опет”. Реч је о мјузиклу базираном на хитовима групе. Његова успешност довела је 2008. и до снимања истоименог филма са чувеном глумицом Мерил Стрип у главној роли. Десет година потом филм добија и свој наставак с нешто измењеном глумачком екипом у којој су овај пут били незаборавна певачица Шер и легендарни глумац и режисер Енди Гарсија.

Извор: Политика 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас