Ако не проверите „овалност кочионих дискова“, можда нећете моћи да региструјете кола: Ево колико то кошта

Фото; Скриншот Јутјуб

„Овалност кочионих дискова“, за многе ово звучи као шпанско село, али возачи у Србији ће ускоро врло добро морати да знају шта је то и колико кошта. Наиме, у наредних 10 дана требало би да буде донета коначна одлука о томе да ли ступају на снагу нова и оштрија правила техничког прегледа. Нова правила предвиђају да овалност кочионих дискова треба да буде 20%, а цене мерења овалности дискова крећу се од 1.500 до 3.000 динара, у зависности од димензија точкова и величине аутомобила, потврђено је за портал Нова.рс у једном београдском ауто-сервису. Све у свему, драги возачи, спремите ваше новчанике.

У наредних 10 дана Радна група Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре требало би да размотри правилник и утврди да ли ће бити измена у условима проласка техничког прегледа. Међу одредбама које су највише оспораване у јавности две су кључне – једна се односи на то да сва возила морају да имају такозвану границу неуједначености силе кочења, односно овалности дискова од 20%, а друга се односи на катализаторе, односно уређаје за одвођење и регулисање издувних гасова.

Према упозорењима Привредне коморе Србије, чак четвртина аутомобила у Србији неће моћи да буде регистрована због провере овалности кочионих дискова. Због тога механичари саветују возачима да уколико нису сигурни у квалитет својих кочница – провере овалност пре техничког прегледа, јер ће у супротном имати само недељу дана да реше проблем, што ће значити поновни одлазак на технички преглед уколико возило буде одбијено.

Што се тиче мењања кочионих дискова – то би за већину могао да буде озбиљан трошак. Власник сервиса Проспорт Ауто Владан Петровић рекао је за портал Нова.рс да цене ових дискова зависе од димензије точкова и крећу од 3.000 до 4.000 динара по комаду за мање аутомобиле, док је за неку средњу класу цена по комаду од 4.000 до 6.000 динара. За аутомобиле са већим точковима цена по диску износи од 12.000 до 18.000 динара, док је за вентилирајуће дискове код спортских модела потребно издвојити и до 100.000 динара.

Петровић упозорава да је мали број сервиса који могу да врше мерење овалности дискова на исти начин као технички прегледи, што додатно може да закомпликује ситуацију власницима који своје возило спремају за технички преглед, јер ће, осим код свог мајстора, пре техничког морати и у сервис који врши ова мерења дискова.

„Мање више сваки мајстор може да са уређајем који личи на шублер измери дебљину и искривљеност диска, али с обзиром на то да технички прегледи користе потпуно другачији метод мерења овалности диска, потребно је измерити силу кочења на ваљцима, а ту могућност нуди свега пар сервиса у Србији“, наводи власник београдског сервиса Проспорт Ауто.

Према садашњим проценама, чак 25% аутомобила од 5. јула неће моћи да буде регистровано због провере овалности кочница, а у још горој ситуацији су власници теретњака, јер се процењује да 44 одсто неће испуњавати услове за регистрацију за које стручњаци тврде да су бесмислени и строжи него било где у Европи.

Са друге стране, добра вест је да из Удружења техничких прегледа не очекују да буду повећане цене самих техничких прегледа, које се сада крећу од 3.070 до 6.020 динара.

Извор: nova.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас