Албанац који је желео савез са Србима: Kо је Есад-паша, највећи српски савезник из Албаније

Screenshot_16

Приликом повлачења српске војске кроз Албанију Есад-паша остао је веран савезу са Србијом

Српско-албански односи кроз историју углавном нису били идеални, али било је периода у којој су појединци покушавали да приближе два народа. Један од таквих људи, који су неправедно заборављени, свакако је велики српски пријатељ Есад-паша Топтани.

Есад-паша потиче из богате земљопоседничке породице Топтани, која је имала поседе у централном делу Тиране, укључујући и земљиште на којем се данас налази Парламент Албаније. Бројне фарме и шуме источно од Тиране такође су припадале овој породици.

Есад-паша је имао веома богату војну каријеру. Завршио је француску Војну академији у Сен – Сиру, као и краљ Петар И Kарађорђевић. Био је шеф личне гарде султана Абдула Хамида ИИ у периоду пре младотурске револуције, командант жандармерије у Јањини, а све до избијања Балканских ратова је био командант жандармерије у Скадру.

После убиства његовог брата Гани-бега Топтанија које су извршиле снаге лојалне султану Абдулу Хамиду ИИ, Есад-паша Топтани је постао симпатизер покрета младотурака. После Младотурске револуције 1908. године био је посланик у скупштини Османског царства као представник изборне јединице Драч, а 1909. године је предао султану Абдул Хамиду ИИ указ о његовом свргавању.

 

24 sedam

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас