Александар Дугин: Псеудорелигија нафте и гаса

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Александар Дугин

Пише: Александар Дугин
16.10.2021.

Усред текућих напада на Северни ток 2 и унапређења зелене агенде, цене гаса у Европи настављају да руше рекорде. Сада је цена хиљаду кубних метара природног гаса већ 1500 долара. То значи да је у последње две године поскупео 5 пута. Аналитичари предвиђају: и то није граница – зими може достићи и до 2.000 долара. Истовремено, Европа већ тражи угаљ од Русије.

Могло би се сигурно саркастично рећи: ево Грете Тхунберг и зелени заокрет. Али ја то нећу учинити. Вреди говорити о дубљим стварима: Каква корист од индустријске цивилизације засноване на нафти и гасу? Шта је добро у индустријализацији и тријумфу машина и механизама? Шта вреди техничкој цивилизацији која не може да живи без црне густе течности добијене из лешева малих створења која су умрла пре много миленијума и из густог подземног ваздуха са непријатним мирисом и страшним последицама по свет у коме живимо?

У модерно доба, човечанство је ушло у еру машина. Нафта и гас, постали су главна производња, потчињени људи. За нас су Газпром или Роснефт и сличне структуре у иностранству постале формуле нове светости. Гас и нафта су крајња истина, мера бића, волумен снаге. Цела прича се своди на Боотија и спремни смо то признати и поклонити му се. Сви ратови су ратови за ресурсе. На првом месту је уље (Убер аллес гас). Зар нам није све одвратно?

У цивилизацији нафте и гаса све вредности постају црне као нафта и смрде попут гаса. То су боје и мириси подземља – реке пакла и мирис сумпора. У својим мрачним визијама, Јегор Летов на албуму „Руско поље експеримената“ оштро је узвикивао „Вечност мирише на нафту“ Ово је Свидригаиловљева вечност, дуготрајна и бесконачна подручја вечног проклетства-где се време вуче попут бесмислених црних млазова нафте. Без сврхе и милости. И зашто смо задовољни овим поскупљењем гаса?

Наравно, патриотски је и племенито бити на страни своје земље. Али земља – њене власти и елите – морају имати значење, морају постојати идеја, етика и естетика, мора постојати истина. Земља нафте или гаса са петродоларима и рубљама гаса – са сивим лицима званичника Газпрома као пример шта значи „живот је добар“ – ово није баш привлачно. Чак је и понижавајуће. Дивно је кад се радујемо Крсту, победи, генијалном раду, срећним породицама и здравој крви и млеку за децу. Али звиждук сумпорног ваздуха у гасоводу, који ће спалити и бацити у атмосферу европски становници и мигранти – не, то не може бити предмет националног поноса. Не би требало.

Стога нам је потребна другачија цивилизација – не техничка, већ егзистенцијална, онтолошка, естетска, људска и надљудска. Не ради се о екологији. Они који су дизајнирали и створили овај технички свет, данас су одлучили да га обнове за нове потребе. Не може се веровати ни једној речи еколога које су ангажовали Сорош и други глобалисти. Зелена економија је чиста саботажа. Циљ му је још више загађивати човечанство. АЛИ, прије свега, ослабити конкуренте глобалног Запада и ставити их у неповољан положај. Да, то је све тачно. Али не треба подлећи примитивној дилеми – или Соровској мрежи и великом ресетовању зелене економије, или аплаузу за раст цена гаса у Европи.

Цене ће добро порасти.

Али само да нам помогне да учинимо нешто лепо и узвишено? Хајде да створимо лепоту и помогнемо онима којима је потребно? Да ли ћемо финансирати истраживање руског Логоса и подржати руралне заједнице и мале парохије? Наравно да не. Сви исти званичници Газпрома и остатак потпуно дегенерисане елите градиће своје нове градове од ружних неукусних и патолошки скупих викендица. И то је све.

Пуко расипање природних ресурса није алтернатива субверзивним и потпуно варљивим пројектима зелене економије. Економија не треба да буде зелена, већ људска, културна, духовна. Она мора да послуша и служи највишим вредностима. Руски економиста Сергиј Булгаков инсистирао је: економија треба да буде креативна, у труду човек себе уздиже, ствара добар и диван свет заједно са Богом по Његовим заповестима. Булгаков ју је назвао Софија, Мудрост Божија. Она је прави субјект економије. Економија мора бити одлична и узвишена. И не своди се на дилему Великог поновног пуњења или 1500 долара за хиљаду кубних метара. Човеков циљ је да подигне свет, да пусти Небо да слободно спусти своје зраке на тамну земљу. Савремена економија је економија пакла. Али екологија јој није алтернатива. Алтернатива је Софија.

Превод и припрема: Магазин Видовдан

Катехон 

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас