АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА ОТКРИО ВЕЛИКУ ТАЈНУ: Руси су били спремни, све је већ било написано. Али све је упропастио један човек!

Screenshot_10

Русија је била спремна да заустави рат у Украјини, а заузврат је тражила гаранцију неутралности, изјавила је Фиона Хил, експерткиња за спољну политику САД.

Она је, позивајући се на своје изворе, рекла и да је мировни споразум могао да буде постигнут још у априлу.

Фиона Хил, која је ветеранка дипломатије, и која је за време председника САД Доналда Трампа била виша директорка Националног савета безбедности САД задужена за Европу и Русију, тврди и да су Руси на мировне преговоре дошли с добром намером.

“Према више бивших високих америчких званичника са којима смо разговарали, у априлу 2022. руски и украјински преговарачи провизорно су се догворили о обрисима преговарачког прелазног решења: Русија ће се повући са своје позиције 23. фебруара, када је контролисала део Донбаса и читавог Kрима, а заузврат Украјина би обећала да неће тражити учлањење у НАТО и уместо тога добити безбедносне гаранције од бројних земаља“, наводи се у чланку, чији је Фиона Хил коауторка.

Украјина је предложила споразум о миру за неутралност у нацрту документа који је доставила Русији током преговора 29. марта у Истанбулу у Турској. Руска војска је најавила повлачење из неких делова Украјине као гест добре воље, одмах након што је понуђена, тврди она даље.

Али, неколико дана касније, украјински председник Володимир Зеленски је изјавио да је Kијев открио доказе о ратним злочинима на територијама које су напустиле руске трупе, посебно у граду Буча. Тврдио је да му украјинска јавност нец́е дозволити да преговара са нацијом која, према његовим речима, врши геноцид над његовим народом.

Русија је рекла да су докази о ратним злочинима измишљени и сматрала је да је Kијев искористио оптужбе као изговор за одустајање од мировних преговора и наставак борби у нади да ће му западна војна помоћ омогућити да победи на бојном пољу. Према речима руских дипломата, Москва је написала формални мировни споразум на основу украјинских предлога и послала га Kијеву, али никада ништа није чула као одговор.

У мају су поједини украјински медији пропаст преговора повезали са притиском који је Kијеву наметнуо британски премијер Борис Џонсон, пише Раша тудеј и подсећа да се лидер Велике Британијее јавно успротивио преговорима о решењу кризе у Украјини и позвао Kијев да се бори за добијање јаче позиције у будуц́им преговорима.

Џонсон је посетио Kијев 9. априла, наводно готово без упозорења и са поруком за Зеленског да не може да добије договор који је желео од руског колеге Владимира Путина.

Према писању листа Украинска правда, он је Путина означио као ратног злочинца коме се не може веровати и рекао да “чак и ако је Украјина спремна да потпише неке споразуме о гаранцијама са Путином, они (Запад) нису“, а безбедносне гаранције за неутралну Украјину великих светских сила биле су камен темељац предложеног мировног споразума.

Високи руски званичници су више пута изјављивали да је Москва вољна да реши сукоб и упозоравали да је одлука о прекиду преговора само погоршала крајње услове за Украјину. Руководство у Kијеву је инсистирало на томе да до преговора може доћи тек након што Русија у потпуности повуче своје трупе, укључујући и Kрим, који Москва сматра својом територијом.

ИЗВОР intermagazin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас