Амерички медији: Обавештајац ЦИА евакуисан из Србије због „хаванског синдрома“

ЦИА
Централна обавештајна агенција (ЦИА) евакуисала је протеклих недеља обавештајца који је служио у Србији, а који је задобио озбиљне повреде настале због неуролошких напада, познатих као „хавански синдром“, објавио је „Волстрит џорнал“, позивајући се на садашње и некадашње америчке званичнике.

Инцидент на Балкану, о коме, како наводи амерички лист, раније није било извештаја, последњи је у низу онога што званичници описују као стални напади нечим за шта се сумња да представља неку врсту усмереног енергетског извора.

„У последњих 60 до 90 дана било је више пријављених случајева“ на америчком тлу и у другим деловима света, изјавио је др Џејмс Ђордано, професор неурологије са Универзитета Џорџтаун који саветује америчку владу по том питању.

Око две стотине америчких званичника и чланова њихових породица разболело се од „хаванског синдрома“, мистериозне болести, чији су симптоми мигрена, мучнина, поремећај памћења и вртоглавица, пише Ројтерс.

Званичници из америчке амбасаде су први пут пријавили случај 2016. године на Куби.
Средином јула више од двадесет званичника САД у Бечу пријавило је симптоме сличне „хаванском синдрому“ откако је председник Џозеф Бајден преузео дужност у јануару.

У извештају Владе САД објављеном прошле године, наводи се да је „усмерена радио-фреквенција“ најпоузданије објашњење за мистериозне симптоме које имају дипломате стациониране у америчким амбасадама у Хавани и другде, пренео је РТС.

РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас