Амерички научници: Корона еволуирала од кинеских рудара који су се заразили 2012. године

viber_image_2021-10-13_19-14-16-086

Код шест рудара, који су чистили остатке измета шишмиша у руднику у кинеској покрајини Јунан, утврђена је болест налик на пнеумонију. Тројица су умрла а остали су провели у болници око шест месеци

Фото: AP Photo/Wang Shen

 

Нови вирус корона могао је да еволуира у року од неколико месеци у телу једног рудара који се 2012. године заразио сличним вирусом, пише британски „Телеграф“ позивајући се на изјаву извршног директора организације „Бајосајенс рисорс проџект“ Џонатама Латема.

Према речима експерта, вирус може да изводи „еволутивне скокове“ и да преживи бројне мутације у случају када се дуже време налази у телу човека.

Према подацима листа, код шест рудара, који су чистили остатке измета шишмиша у руднику у кинеској покрајини Јунан, утврђена је болест налик на пнеумонију. Тројица су умрла а остали су провели у болници око шест месеци.

Годину дана након смрти рудара научници из Вухана са том истом месту открили корона вирус шишмиша RaTG13, који 96 одсто идентичан са вирусом који изазов ковид-19.

„У телу само једног рудара је морало да буде неколико стотина мутација које су водиле настанку Sars-Cov-2. Деценије су стале у шест месеци. Према нашој теорији, иста еволуција се догодила у плућима рудара после загонетне болести 2012. године. Дошло је да цурења вируса из узорка узетог од рудара“, наводи Латем.

Он је додао и да је у области око рудника регистрован велики број различитих корона вируса.

„Лечење неких од њих је трајало шест месеци и довело је до еволуције нових адаптираних корона вируса код човека“, закључио је он.

Узорке вируса који је покосио рударе послат је научницима у Вухан где је прво регистрован ковид 19.

Спутњик

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас