Анђели и муџахедини Чарлија Вилсона, ЦИА и рат у Авганистану: Из хронике тајног рата који је убрзао светску историју

филм

Пораз Совјетског Савеза у Авганистану био један од кључних окидача америчког тријумфа у Хладном рату, пада комунизма и распада СССР-а пре три деценије. Мало је, међутим, познато да је иза целокупног америчког напора у сузбијању совјетског утицаја у Авганистану и помоћи муџахединским организацијама стајала једна жена. Њој је данас 93 године и од 15. aвгуста њени телефони не престају да звоне. Она је отворила врата Чарлију Вилсону који је својим ангажманом у Авганистану променио историју. Ово је прича о томе.

Да лепота жене није,
шта би било од сликарства?
Би ли било поезије?
Добро памте историје,
Пред жене су клеклa царства.  

Ови стихове које је пре пола века написао тада млади песник Милорад Павић, могу да послуже и да изразе и улогу моћног „женског фактора“ у политичкој историји. Данас, када се цео свет суочава са авганистанском кризом и пита којим правцем ће да крену ова земља и цео регион, можемо да се упитамо да ли је и моћна комунистичка империја Совјетски Савез, као и многе империје пре њега, капитулирао пред „женским фактором у историји“?

Више нема сумње да је пораз у Авганистану био један од кључних разлога совјетског повлачења из Хладног рата, пада комунизма и распуштања совјетске федерације пре тачно три деценије. Мало је, међутим, познато да је иза целокупног америчког напора у сузбијању совјетског утицаја у Авганистану и помоћи муџахединским покретима стајала једна жена.

Иницијалну капислу америчког уплитања у Авганистан запалила је почетком осамдесетих америчка старлета по имену Џоан Кинг Херинг. Њој су данас 93 године и од 15. aвгуста, након пада Кабула, њени телефони не престају да звоне. Поруке и позиви стижу из целог света.

Џоан Херинг је широј јавности постала позната након филма Мајка Николса „Рат Чарлија Вилсона“ (2007), који говори о о троје људи који су осамдесетих помогли да се покрене амерички полутајни рат против Совјета у Авганистану. У филму Џулија Робертс глуми лик Џоан Херинг, Том Хенкс игра републиканског сенатора Чарлија Вилсона, а Вилсоновог сарадника и оперативца ЦИА-е Густа Авракотоса тумачи Филип Симор Хофман.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас