Архимандрит Димитрије (Плећевић): МАНАСТИРИ И ПАРОХИЈСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Screenshot_13 (1)

Савремени хришћани, посебно новообраћеници, чувајући у себи дух световног елитизма, погрешно верујући да су узвишенији од свог окружења, хитају по манастирима, тражећи потпунију, најисправнију духовност. У тој потрази најчешће згазе свога свештеника као „таксену марку“, презриво га осудивши за недовољну посвећеност. Шта може један обичан народни парохијски свештеник ту? Ништа друго, осим да се моли Богу и да не губи наду, да ће његово послање и служење помоћи Господ сам, да би ту у конкретној заједници засијао живот цркве. У манастирима, посебно оним „тврђег кова“ једва се дочекају они који су спремни за радикалне методе очишћења православља. С’ тим у вези укратко је важно напоменути:

ДУЖНОСТ И ПОСЛАЊЕ ПАРОХИЈСКОГ СВЕШТЕНИКА је да духовно надзире и у сваком добру усмерава и руководи поверену паству, трудећи се на сваки начин да успостави реалан духовни однос са људима, а не да се претвори у пуког духовног сервисера.

ДУЖНОСТ СВЕШТЕНОМОНАХА У МАНАСТИРИМА је да врше богослужења прописана уставом, старају се о своме спасењу и спасењу људи са којима живе. Њихово није да руководе мирске људе, посебно по осетљивим и монаштву страним питањима, нпр. брачних односа и сл.

Треба водити рачуна о томе да се и у парохијама, а и у манастирима чува освештани поредак и да се произвољним тумачењем не ремети црквени ред и спасоносни поредак. И то питање надлежном епископу мора да буде примарно. Манастири су места/заједнице покајања и молитве. У старини су били изоловани и недоступни за мирски свет. Данас, посебно где је присуство светих миштију и чудотворних икона, народ у великом броју долази. Ходочаснике треба примити са љубављу, омогућити присуство богослужењу и поклоњењу светињи, прочитари молитву за здравље. Све друго исповест, крштења и венчања дужност су, обавеза и право надлежних пароха. Ако услед немара пароха постоји проблем по духовни живот, тада људи треба у околини да се обрате искусном и опитном мирском свештенику, потврђеном и признатом у својој мисионарској делатности.

На тај начин ће се сачувати здрав и освештан црквени поредак, освештан вековним предањем и традицијом цркве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас