Аутовање Милоша Јовановића или quo vadis Јовановићу?

milos jovanovic

У политичкој историји Србије били смо неколико пута сведоци огромних заокрета политичких партија или у још већем броју политичара у ставовима и политици за коју се залажу.

Па су тако националисти постајали либерали и обрнуто, Русофили су постајали Русофоби, заговорници разних идеологија су постајали противници истих. Међутим, заокрети који су се дешавали, били су део процеса који је трајао.

Данас смо први пут сведоци да једна странка у овом случају Нови ДСС на челу са њиховим председником Милошем Јовановићем праве огроман заокрет у својој политици али то проглашавају ни мање ни више – доследношћу.

Нови ДСС који је у коалицији НАДА има тај префикс – патриотска странка, иако реално гледано у време када су они били на власти поступци тадашњег руководства Србије није се претерано разликовало од политике Демократске странке.

Држава је била нема на погром на Косову и Метохији, као и на самопроглашену независност лажне државе, Срби су масовно хапшени по потерницама Хашког суда, Србија тада није обележавала почетак агресије НАТО пакта, о злочинима над Србима се ћутало…Тако да тај сукоб тадашњи ДСС-ДС суштински није био идеолошке природе већ чисто конкурентске у борби за примат на политичкој сцени.

Данас (нови)ДСС под палицом Милоша Јовановића управо то и показује самом чињеницом да се увелико спремају за коалицију са људима који представљају све супротно оним вредностима за које се НовиДСС бар декларативно залаже.

СПН чине политичке странке и групације који се потпуно отворено и без задршке залажу за то да Србија призна „Косово“, уведе санкције Русији и усклади у потпуности политику коју има ЕУ, фактички да власт у Србији буде једна колонијална управа која ће само радити што јој спољни фактор нареди (читај ЕУ).

Први најјаснији сигнал стварања такве будуће коалиције јесте кад је носилац листе коалиције НАДА за Београд Владимир Штимац говорио на митингу опозиције крајем 2023.године, заједно са Мариником Тепић, Радомиром Лазовићем и другима.

Не треба сметнути из приче ни ПОКС, чији функционери су учествовали заједно у кампањи са политичарима из СПН, неки су чак кршили изборну ћутњу заједно са Зеленовићем у Шапцу као Божидар Катић. А познате су и исцуреле преписке где се чланство припрема да ће ПОКС ући у власт са Драганом Ђиласом, Мариником Тепић, Павлом Грбовићем и осталима.

Нови ДСС је изокола подржао резолуцију у ЕУ парламенту о изборима у Србији иако је великом броју људи који су патриотски настројени а нису присталице власти та акција опозиције, својеврсно уличним жаргоном цинкарење сопствене државе и апел за увођење санкција Србији, као и отворена помоћ Виоле Фон Крамон и других лобиста “Косова” који воде кампању против Србије, кап која је прелила чашу.

Данас функционери ове странке се не скидају са Н1 и Нова С, гостују у емисијама код људи као што су Марко Видојковић и постали су неизоставни део те сценографије. Такође у јавним наступима изражавају јако чудне ставове као нпр. Предраг Марсенић подпредседник и најближи сарадник Милоша Јовановића који је у једној емисији изрекао неистину да је Аљбин Курти у време њихове власти пуштен из затвора јер је био студент и није био део терористичке УЧК.

Принтскрин

Јасно је да се Милош Јовановић определио да буде део групације око Драгана Ђиласа и Маринике Тепић али је нонсенс став да то нема везе са ониме шта политика СПН значи и да ће се они бавити “техничким” питањима. Питање Косова и Метохије, питање санкција Русији, “геноцида” у Сребреници, напада на СПЦ и Патријарха српског…све су само не техничке ствари.

Иако се шушка да ће на неким наредним изборима и дефинитивно се озваничити та коалиција НАДА-СПН и да неће више бити неформална, ово је све јасан показатељ огромног заокрета и њиховог преласка на са патриотске гледишта на тамну страну.

Остаје нам да видимо у којој мери ће бити кажњени од стране бирача а судећи по многим коментарима очигледно је да губе подршку међу људима који су национално опредељени и да све више људи НовиДСС, ПОКС не виде као патриотску странку.

Аутор: Милош Цветиновић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас