БАЈДЕН УНИШТИО ИСТОРИЈСКИ ДОГОВОР: Ричард Гренел бивши изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине

Ричард Гренел
ПРЕ годину дана, 4. септембра, свет је прославио потписивање Споразума о економској нормализацији односа Косова и Србије у Овалној соби Беле куће.

Председник Трамп је позвао председника Србије Александра Вучића и тадашњег косовског премијера Авдулаха Хотија како би направили огроман корак ка решавању њиховог историјског сукоба.

Визија Доналда Трампа је била да Косово и Србија нормализују своје економске односе и помогну у потпуној ревитализацији Балкана. Председник Трамп је веровао да дотадашњи сукоб утиче на отварање нових радних места и економски развој за обе стране. Такође је веровао да стратегија сталног политичког разговора, коју воде Европљани, не функционише.

Нажалост по Балкан, Бајденова администрација заузела је супротан став. Председник Џо Бајден наставља да игнорише Косово, Албанију, Србију и читав регион, одлучивши да једноставно не жели да се меша. Он нема председничког изасланика за преговоре, а у Белој кући нема ни разговора ни планова за овај регион. Не планирају се посете америчких званичника на високом нивоу, нити датуми за долазак балканских лидера у САД.

Постоји, међутим, Бајденова потпуна и прећутна сагласност са процесом који води Европска унија у Бриселу, у Белгији. Сада је ЕУ задужена за стратегију обнове Балкана и разговоре о нормализацији односа. И, као што видимо из динамике разговора о придруживању ЕУ, народи балканског региона неће ускоро имати адекватну помоћ.

Али, председник Трамп и даље верује да би свака страна требало да настави са применом Споразума о економској нормализацији из 2020. године, упркос одсуству Бајденовог ангажовања. Трампова администрација је веровала да ће кораци Косова и Србије ка економској нормализацији умањити моћ и значај спорних и емотивних политичких питања, као и да су предуслов за трајно решење политичких сукоба. И визија председника Трампа се остварила. Тешким преговорима, стране су се договориле о изградњи друмске и железничке везе, као и о успостављању директног лета између својих престоница, Београда и Приштине.

Постигнути договори о заштити и унапређивању слободе вероисповести, укључујући обновљени међуверски дијалог, заштиту верских објеката и наставак реституције имовине Јевреја страдалих у Холокаусту који немају живих законских наследника, вредни су спровођења чак и ако Бајденова администрација томе не посвећује пажњу. Тако је и са одредбом о проглашењу Хезболаха за терористичку организацију и потпуном спровођењу мера за ограничавање деловања и финансијских активности Хезболаха у подручјима под надлежношћу укључених страна. Трампов тим се такође нада да ће обе стране испунити своје обавезе које се тичу пружања помоћи у декриминализацији хомосексуалности у 69 земаља у којима је то тренутно незаконито, као и јачања дипломатских односа са Израелом.

Можда најважнија ствар – за људе на терену, стране укључене у преговоре, као и за историју и будућност региона – јесте да Трамп сматра да би обе стране требало да уложе веће напоре у проналажење и идентификацију посмртних остатака несталих особа из рата који се завршио пре две деценије.

Историјски договор, постигнут Трамповим споразумом 4. септембра прошле године, садржи једну одредбу коју је Бајденова администрација већ узалудно потрошила. Било је неподношљиво посматрати како Бајден целе ове године игнорише моја упозорења да нам истиче једна од важних тачака споразума коју смо тешком муком договорили: једногодишњи мораторијум на нове захтеве Косова за чланство у међународним организацијама и на кампању Србије за повлачење признавања Косова.

Нажалост, та једногодишња одредба је истекла и стране више нису у обавези да се придржавају тог договора. Веома је разочаравајуће то што Џо Бајден није ни покушао да продужи овај мораторијум. Изгледа као да је Џо Бајден заборавио да Балкан уопште и постоји.

* Преузето са сајта thefederalist.com

Вечерње Новости 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас