Бакировој министарки смета Меморијални центар — стигао одговор из Српске: „Неће моћи, Бисера“

Бисера Турковић

Министарка спољних послова у Савету министара БиХ Бисера Турковић изјавила је, поводом најава из Београда да се у Доњој Градини изгради велики Меморијални центар у знак сећања на жртве Јасеновца, да је неприхватљиво да се на територији БиХ гради и ради без одлуке и одобрења њених институција и грађана. Одмах је стигао одговор из Републике Српске.

Турковићева, која је на министарској позицији као кадар СДА Бакира Изетбеговића, рекла је за портал „Кликс“ да најаве из Србије, од власти и Српске православне цркве, без икаквих институционалних консултација са надлежним органима у БиХ не показују поштовање и међудржавно уважавање.

„Више личе на обично политикантство, злоупотребу и далеко су од поштовања према жртвама, па и оним из Јасеновца, међу којима нису само и једино Срби. У том концентрационом логору убијен је и велики број Бошњака, Рома и осталих као што су убијани и у логорима Омарска и Трнопоље, у Приједору и на многим другим стратиштима где власти мањег ентитета још увек забрањују изградњу обележја“, казала је она.

Турковићева је навела да Босна и Херцеговина поштује све жртве злочина, али и додала да је БиХ „место геноцида и етничког чишћења не само током агресије на БиХ него и за време Другог светског рата“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас