Балкан Фокус: Како да преживимо рат између антиваксера и ваксера

vakcina

Интернет је свакоме дао могућност приступа различитиминформацијама, што је по дефиницији добро и сматра се великим напретком цивилизације. Али дао је и могућност утицаја свакоме од нас, на туђе животе, у овом случају формирања мишљења о ситуацији
која нас је снашла са корона вирусом…

Пише: Милорад Тодоровић

 

Од како смо јануара прошле године, гледали прве снимке из града Вухана и Kинеза који падају по улицама, па до данас, чини се да корона вирус и одговор на њега, није изазивао веће поделе у друштву. Одговор су наравно биле вакцине, које су како нас убеђују једини прави одговор на „смртоносан“ вирус.

То је широка и компликована тема о којој не желим, и немам довољно знања да пишем стручно. Оно чиме се желим бавити су поделе која је пандемија изазвала. Тема су екстремне групе људи, које су се појавиле, пре свега на друштвеним мрежама, са једне стране противници а са друге поборници вакцина за COVID19. Такозвани ваксери и антиваксери.

Интернет је свакоме дао могућност приступа различитим информацијама, што је по дефиницији добро и сматра се великим напретком цивилизације. Али дао је и могућност утицаја свакоме од нас, на туђе животе, у овом случају формирања мишљења о ситуацији која нас је снашла са корона вирусом, и свему што је прати. Постало је могуће, путем друштвених мрежа, исписати на тастатури редове својих ставова, у овом случају махом неутемељених на чињеницама и знању, и притиском на тастер ентер послати на екран, и тамо неком збуњеном, можда и уплашеном Жики или Славици, објаснити о чему се ради. Неодговорно, зар не?

Наведени екстремисти новог доба не мисле тако. Ваксери нас убеђују како су вакцине тековина цивилизације, маске и дистанца спас од ширења страшне заразе.За то што „мере“; не дају резултате, кривци су невакцинисани и неодговорни, затуцани, необразовани, религиозни фанатици… Ко се усуђује да не верује у медицину и фармацију, безгрешне тековине цивилизације, спасиоце којима профит у виду десетина милијарди долара долази сасвим случајно и спонтано, јер се ето запатио неки вирус. Ко жели такву етикету? Нико. Код некога ће сигурно овакви ставови створити и отпор.

Е, за отпор је задужена друга група, још тврђа и радикалнија у својим ставовима. Они ће вам објаснити да су ови први или плаћеници корпорација или сатанини следбеници, зли научници који врше тестове на живим људима. У вакцинама су пронашли више племенитих метала, него што их има у Мендељевом периодичном систему, о софистицираној нано технологији, роботима, чиповима, 5Г антенама… да и не говоримо. Просто да се човек запита како то све стане у једну бочицу.

Ни код њих не изостају етикете, али још важније упозорења на могуће нуспојаве, и шта ће се десити ако примите „жиг звери“. О томе се може писати нашироко, мада сам све више убеђен да тиме треба да се бави психијатрија.

У овом пре свега виртуелном рату, између две екстремне групе, жртве су понајвише обичан човек, здрав разум и слобода избора. Чекамо да се рат заврши, и видимо која ће се од ове две групе самопрогласити победником. До тада гледајмо да сачувамо здрав разум и право да бирамо.

Балкан Фокус

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас