Балкан Фокус: Kо то кликће на Весића на Тик Току?

Goran Vesic

Зашто је Весић на ТикТоку када је то друштвена мрежа коју користе претежно деца? Деца не гласају али гласају родитељи те деце која знају само за Весића јер су им деца на Тик Току. А то зна и Весић.

Пише: Љиљана Радун

Да ли је иједан заменик неког функционера био познатији од заменика градоначелника Београда? Док већина грађана престонице није сигурна ко је на функцији градоначелника, велика апсолутна већина је поприлично упозната са ликом и делом господина Весића. Било да су га запазили на јавним објашњењима за реконструције, на сваком битном ћошку главног града, или су испратили ТВ дуел са др Милом Алечковић или су се пак само суочили са боговима маркетинга који му помажу да испрати све трендове на друштвеним мрежама, чињеница је да за Весића знају сви. Од деце која прате Тик Ток, до пензионера који гледају Пинк и читају Информер, сви знају за Весића. Притом никог не оставља равнодушним. Сви имају став о њему, што позитиван што негативан.

Док већина грађана престонице није сигурна ко је на функцији градоначелника, велика апсолутна већина је поприлично упозната са ликом и делом господина Весића.

Док се поједини функционери Напредњака суздржавају комуникације са јавним мњењем, Весић охрабрује грађане да му у „коментарима“ сугеришу које наредне проблеме треба решавати. И то ни мање ни више него на ТикТок-у. Док Твитер важи за интелектуално критички способан део јавности опозиционе оријентације, Инстаграм популарно служи за стварање илузије идеалног живота како инфлуенсера тако и нас обичних смртника. Фејсбук константно излази из моде али упорно задржава улогу мас медија и штампаних новина (по потеби читуље и огласи) дотле се ТикТок позиционирао као слободњачко-забавни програм.
Првим појављивањем ТикТок је, на почетку, сакупљао млађу популацију и популарно се називао АП за децу. Интегрисањем другачијег садржаја, укључивање популарних креатора и погуран светском пандемијом ТикТок је рапидно постао најатрактивнија апликација. Врло брзо су све мање-више личности са јавне сцене, како домаће тако и светске, морале да буду ту. Легенда каже да су неки преко ноћи постали вирални и да је алгоритам такав да свако лако може да нађе своју нишу. Поједини су АП користили како би промовисали своје кулинарске способности, глумачки таленат и сличне уметничке вештине док су други из мало „несхваћенијих“ жанрова уметности АП користили како би оправдали своје занимање и јавности се приказали као најобичнији грешни људи.

ТикТок даје довољно простора ствараоцима да искажу своју животну филозофију или само да окају своје грехе. Те се у мору аутентичних исповести проузрокавих стресним околностима и људском потребом за емпатијом, издваја Mia Khalifa са животном дилемом зашто је она као порно звезда протерана са Блиског Истока када по статистици они највише „кликћу“ на њу. Стога, још једном ТикТок је показао да заиста свако може да нађе своју нишу користећи ту апликацију. Ту највише растућу друштвену мрежу је најбоље искористио Весић за своју промоцију не запостављајући ни писане медије а ни телевизију.
Градоначелник Београда се крије као представници ИСИС-а, заменик искаче из своје покретне канцеларије на најбаналније захтеве грађана. Скокне до парка у Љермонтовој да почисти ђубре, прави палачинке у Скупштини града, отвара нова паркинг места у Тиршовој и обећава својим фановима да ће довести Манескин. Све то док у исто време брани кафеџије од рестрикција иако промовише вакцинацију и док води редовну годишњу битку са топланама које сваке године касне са пуштањем грејања. Човек је живи мултитаскинг.

Градоначелник Београда се крије као представници ИСИС-а, заменик искаче из своје покретне канцеларије на најбаналније захтеве грађана.

На политчкој сцени Весић је „девојка за све“ која не пропушта прилику за јавном промоцијом. Када се грађани питају зашто радници градске ћистоће не знају да очисте парк без посебних захтева а топлане да пусте људима грејање на 10 степени, маркетиншки стручњаци се питају ко то кликће на Весића на ТикТок-у? По окружењу видимо и да је преко Тик Тока дошао до деце из основних школа којима делите таблете. Неко ће рећи „деца не гласају чему то?“. Деца не гласају али гласају родитељи те деце која знају само за Весића јер су им деца на Тик Току. А то зна и Весић.

Балкан Фокус

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас