Балкан Фокус: Моћ израелског оружја на Kавказу: Позадина азербејџанско-јерменског рата и утицај Израела на исход сукоба

viber_image_2021-10-08_14-00-20-139

Пише: Грубор Јефто

Други рат за Нагорно – Kарабах је оружани сукоб Јерменије и Азербејџана у коме је погинуло преко 5000 људи а Азербејџанска војска однела убедљиву победу. Увертира овог сукоба датира од пре 100 година, када је спорна територија, која је претежно насељена Јерменима за време Совјетског савеза стављена под окриље Азербејџанске СР. Пред распад СССР, тензије поново избијају на површину и почиње први рат за Нагорно – Kарабах, у којем Јерменске снаге односе убедљиву победу и формира се Република Нагорно – Kарабах, која је формално под Азербејџанском управом, али је дефакто независна и повезана са Јерменијом. Питање гласи, како је једна држава, која је више него убедљиво изгубила рат И била на ивици катастрофе успела да за мање од 20 година изгради оружану силу способну да поврати изгубљене територије и нанесе одлучан пораз противнику?

После првог рата за Нагорно – Kарабах, Азербејџанске војне снаге и политички врх су суочени са поразом одлучили да не кукају над судбином. Од тога дана трају припреме за повраћај изгубљених територија. Од 2004 године, Азербејџан се окреће западу, као свом новом партнеру који ће му омогућити да оствари своје планове. Сједињене Америчке Државе тај задатак оперативно делегирају Турској и Израелу.

Од тада Азерски војни буџет се повећава за више од 10 пута, постојећа војна опрема се модернизује а нова се набавља не питајући за цену. Дронови, тенкови, артиљерија и ваздухоплови масовно стижу из Израела који постаје главни снабдевач Азерских оружаних снага војном опремом и наоружањем. Такође, стижу војни иструктори и техничари из Турске и Изрела. Израелска Аерокосмичка Индустрија снабдева Азербејџанску армију најновијим дроновима за осматрање, електронско ратовање, као и борбеним дроновима. Тачан број дронова у употреби Азерске армије није објављен, али се у рату по проценама аналитичара у употреби нашло преко стотину дронова, од тога су се најбоље показали УАВ Орбитер (који се налази и у наоружању Војске Србије), Хермес 450, ИАИ Хароп који су борбени дронови. Ескадриала ИАИ Хароп је потвђено уништила 6 Јерменских командних места, три конвоја борбених возила и два система ПВО С – 300 као и више ПВО система KУБ.

Израелска Аерокосмочка Индустрија је такође склопила уговор о производњи извиђачких сателита са Азерском владом. То су сателити са оптиком високе резолуције која може да снима у свим временским условима, што се показало кључно при сакупљању обавештајних података у планинама Нагорно – Kарабаха. Иста компанија је заједно са азерским партнерима отпочела производњу дронова УАВ Орбитер, ИАИ Серчер и ИАИ Херон.

Дронови су се показали као један од кључних фактора у Азерској победи. Такође, Израелска наменска компанија Елбит Системи је унапредила све Азерске тенкове совјетске производње Т – 72 на виши стандард. Иста компаније је унапредила сва Азерска БТР 2 оклопна возила.

Израелска компанија Елта Систем је потписала уговор сa владом у Бакуу о производњи борбених возила која се праве на шасији тенка Меркава. Израелски и Турски инструктори су својим знањем унапредили Азерску оперативну тактику и активно су учествовали у обуци пилота, тј. оператера дронова.

Најважнији успех Израелских инструктора је формирање 5 армијског корпуса Азерских оружаних снага, који је организован по узору на 6 Израелску тактичку дивизију, Моше Дајен и тај корпус је у сукобу у Нагорно – Kарабаху однео одлучујуће победе и омогућио Азербејџану да добије рат.

Одлука САД да опремање и обуку Азерских оружаних днага препусти свом главном савезнику, Израелу, није ни мало наивна, нити безазлена. Израелско наоружање и војна опрема су супериорни у односу на већину других земаља, као и њихова војна доктрина а поготово ратно искуство и квалитет кадрова. Тиме су САД показале да им је опремање и обука Азерских оружаних снага, приоритет, као контратежа Руском утицају у региону. Оперативна дејства у другом рату за спорну регију показала су да су САД повукле потез који је променио односе снага.

За то време, Јерменске оружане снаге стагнирају, њихова оперативна вредност се смањује. Под политичким утицајем запада, прозападни политичари и странке преузимају власт у Јерменији и систематски раде на уништењу борбене и моралне готовости Јерменске Армије. Русија, која је уживала подршку већине Јермена није била мотивисана да помаже Јермени чија је влада окренула леђа Русији. То је Јерменију оставило усамљену у свету.

Истраживање Патриотизма у свету које је урадио Израелски Институт за обавештајне послове (МОСАД) земље за највећим индексом патриотизма, код којих дезертерство као појава скоро па и да не постоји, су Израел и Јерменија. Азербејџан је успео тој истој Јерменији да за само 40 дана борби нанесе до сада, од оснивања Јерменске државе незамислив и убедљив пораз. Још једна карактеристика овог сукоба је жестина међусобног анимозитета између два народа коју илуструје да није било заробљеника.

На једном нивоу имамо победу Аербејџанаца над Јерменима, а на другом имамо надметање великих сила око доминације на Кавказу. Американци су ојачали позиције на Kаквакзу са победом Бакуа, а Руси су чак успели да се врате у игру јер је њихов утицај у региону опао. Азербејџан је везан за САД а преко њих за Турску са којом има етничку блискост и са Израелом (који има ривала у јужном суседу Ирану). Но Баку има и одличне односе са Москвом са којом традиционално дели сличне нафташке интересе.

Израел се заједно са Турском показао као савршен извођач радова. Да ли Србија треба да буде забринута после ове анализе? Да, треба да буде врло врло забринута. Израел је под притском САД признао ткз. Републику Kосово и са дипломатским представништвом Приштине у Јерусалиму они добијају ВИП статус. Постоји могућност да САД делегира Израел да подигне ниво и борбену дотовост косовксо-албанске војске на Kосову онако како је то одрадила у Азербејџану. То је врло опасан сценарио за Србију. Наш циљ би морао бити да подигнемо ниво односа са Израелом и да избегнемо негативан сценарио. Догађаји у Нагорно – Kарабаху показују да бој не бије само срце у јунака, већ га итекако бије и свијетло дроновско оружје.

Балкан Фокус

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас