Бећир Вуковић: ДО ПРВИХ ЦЕТИЊСКИХ КИША

viber_image_2021-09-14_11-10-36-093

Ала се он намијењао цркава, и нација…
Вала, јесте, ако је броја…

Света недеља. Комите на Цетињу, а вођа комита на свадби у Подгорици. Млади се вјенчали у Храму у Подгорици. Вјенчао их српски свештеник.

Комите, у – пријестоници – боре се против Бога и цркве, а њихов вођа, у – престоници – весели се на свадби, а млада и младожења вјенчали се у Српској православној цркви.

Потписник ових редова, као ни читалац, не траже било какав одговор у вези реченог, него, само, питамо комите – да ли схватају о чему се овдје, дакле, ради..?

Имају ли комите толико свијести да – укапирају – шта је по сриједи..?

Ако не схватају, нема тога Бога који им може помоћи, нити цркве у којој се могу молити, нити молитве коју ће им Бог услишити..!!!

Кад се крене тим путем, ни Бог не може да учини ништа више, и Бог дигне руке, тада, ни Он не може да сметне са злог пута !!!

(Да ли ће Црногорци тако наставити и у времену које долази, и у времену послије краја времена, једино ће вријеме одговорити…)

Ако црногорски интелектуалац (било какав и било који, и било којег верозакона), нема свијест о дискриминацији Срба у Црној Гори, онда је то више него трагично…

Једном, седели смо Ранко Јововић и ја, са извесним министром за културу, који би требало да је интелектуалац. И, каже му Ранко: шта ово радити, јадан брате, што нас гоните ко звијери. Па, ти си од добре куће, од најугледнијег братства. Дигни руке од – оног Мила – бјежи од оног зла. А, министар се закопрца, ко, кога, дискриминише, гдје, како, кад, о чему причате, а – неопрану косу – поче пробијати зној…

Отишли смо преко Подгорице, гадећи се печобразних лажи министрових, тобоже – интелектуалца. Који сада пландује у мрском Београду…

Уђете ли у Кнез Михаилову улицу, или у ‘Мажестик’, само Црногорац за Црногорцем промиче и замиче. Таман подранио, и спустио се да попијем каву, кад један овдашњи Црногорац, високи функционер, трупи гузичетином у фотељу, умал’ је не скрши. Ногари се савише…. (Ма, нећу да будем каваљер, није био чоек, била је жена…)

Ако било који Црногорац дума да је – виши – значајнији – од било кога другог, да је господственији, изабранији, да је богомдани, и испредњачио, онда, лако може да се оклизне, и сјури се у нешто вема гадно.

Тако су и Њемци окренули злим путем..!

Само их треба оставити, и пустити, и сами ће себи доакати…

(… Пеко је једном рекао да их треба жицом оградити, али, Пеко је њихов, а они су Пекови, па да им не сметамо…)

Дошли смо у ситуацију у којој не можемо да причамо о реалним стварима. Бабе и ђилкоши са улице одређују чији је тај и тај манастир, тај и тај град, тај и тај дио неба…

Чији је облак црни изнад Белведера, а чији бијели облачић изнад Језерског врха, а чија магла изнад Вртијељке…

Баба Анђа грми са говорнице, таман ко што је сиктала млада Скојевка ’42, кад су почели – лијеви злочини…

Још једном да прочитамо шта пише на мајицама дјевојчица на такозваном митингу на Цетињу. Какви стихови – обавезном латиницом:

ПУЦАЈ !!!

Не можеш ми ништа,
Ја сам шћер Црне Горе,
Мене метак неће !!!

Мени панцир не треба,
Ја имам црногорско срце.

Ко да пуца..? То је питање на које – неко – мора одговорити. Ко да пуца у леђа дјевојчицама које још у школу не иду. Гдје су те – Невладине организације – да питају не само – родитеље – шта раде са својом дјецом, него да питају – ораганизаторе – него да питају – вођу комита – Ђукановића, шта је ово..?

Поредите вођу комита Мила, који аплаудира младенцима са терасе хотела „Подгорица“ (који се вјенчали у Српској православној цркви), и слику – дјевојчица испод десет година, којима су комите на мајицама исписале – ПУЦАЈ !!!

Има ли предсједник Црне Горе, и вођа комита Мило Ђукановић – свијест – о овој поруци, има ли свијест о овој слици..?

Каква може бити свијест онога који је на истој – највишој функцији – тридесет година, и са тога мјеста и позиције, тридесет година бори се против свог народа – дијелећи га, свађајући, прозивајући, прогонећи, злостављајући. Пљачјајући до голе коже…

Какво је ово – злостављање – дјеце. Коначно, каква свијест то може да напише. Каква – свијест – може да нацрта – мету – на леђима дјевојчица са кикицама..? Коначно, на шта је та свијест – спремна..?

Црногорски и ромски писац Николаидис, са трибине, док је говорио, показао је – средњи прст. Коме је – естета – показао средњи прст..?

Одакле је писац – извукао – средњи прст, и – олизнуо – и, коме га је – показао..?

Са друге стране, неко – други – њему је показао – средњи прст – што се тиче – апанажа – које је згртао годинама, и годинама. Толике апанаже прелиле би и Иванова обилата корита..!

До када ће трајати цетињски протести..?

Један трезвени Цетињанин рече: до првих цетињских киша… !!!

Maгазин Видовдан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас