Београд тражи да се испуне четири захтева како би се наставио дијалог у Бриселу

Srbija

Београд тражи да се испуне четири захтева како би се наставио дијалог у Бриселу и то нису никакви нови услови или уцене, већ они произлазе из потписаних споразума које Приштина годинама опструира или одбија да испуни.

Након упада до зуба наоружаних полицијских јединица Росу на север КиМ како би спровели нелегалну забрану српских таблица на КиМ, председник Србије Александар Вучић јасно је рекао да у овом тренутку не види смисао наставка разговора. Он је изнео кључне тачке за наставак дијалога: да Брисел каже постоји ли Бриселски споразум или не, да се наоружане трупе повуку са севера, да се поништи пресуда Ивану Тодосијевићу и да се обезбеде лиценце за две српске компаније за снабдевање струјом. Тиме је практично указао и на најспорније тачке споразума из Брисела које албанска странка не спроводи.

ФОРМИРАЊЕ ЗАЈЕДНИЦЕ КАСНИ 3.077 ДАНА

Приштина 3.077 дана није испунила обавезу формирања Заједнице српских општина, која је кључна тачка Бриселског споразума, потписаног 2013, па зато из Београда стиже питање да ли тај документ и даље важи. Тај споразум ратификовала је и приштинска скупштина, што значи да би он за косовске Албанце требало да има снагу међународно-правног уговора. Међутим, уставни суд тзв. Косова суспендовао је 22 од 23 тачке из споразума о формирању ЗСО, чиме хоће да ову заједницу сведе на ниво невладине организације, што је за Београд неприхватљиво и није у складу са Бриселским споразумом.

ДОЛАЗАК СПЕЦИЈАЛАЦА САМО УЗ ДОЗВОЛУ

Према договорима из Брисела, Приштина не може да шаље тешко наоружане снаге, ни полицијске, ни било које друге, на север Косова, без дозволе Кфор и сагласности српске заједнице на КиМ. И генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, пре неколико месеци, поновио је да тзв. косовске безбедносне снаге (КБС), од којих Приштина иначе противно међународном праву жели да направи војску нелегалне државе, не могу на север без зеленог светла Кфора и Алијансе.

Вучић је ту указао и на још један парадокс. Наиме, својевремено је договорено да се формира регионална полиција за север, а да у складу са етничком структуром, Срби буду заступљени са 96 одсто у том директорату. Међутим, ЗСО прелаже командира региона север, али пошто Приштина одбија оснивање ЗСО, ни ово не може да се реализује.

ЕНЕРГЕТИКА

Београд је до сада у више наврата током дијалога у Бриселу тражио да се региструју две српске компаније, што је предвиђено споразумом из 2013, како би се несметано наставило снабдевање електричном енергијом севера Космета. Приштина упорно одбија да изда лиценце за две српске фирме, „Електросевер“ и „ЕПС трговина“ које би на Косову функционисале као ћерке фирме ЕМС.

ПРАВОСУЂЕ

Скандалозна пресуда Ивану Тодосијевићу зато што је изнео истину о Рачку, не само да је отворила „лов на Србе“ због изговорене речи, него је указала и на још једну тачку Бриселског споразума коју Приштина не поштује. Наиме, у трочланом апелационом већу које је судило Тодосијевићу, двоје судија морали су да буду Срби, што није био случај јер – Приштина крши Бриселски споразум.

ДРЕЦУН: ДОСТА СУ НАС ВУКЛИ ЗА НОС

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже, за „Новости“, да се дошло до преломне тачке:

„Највећи генератор кризе на КиМ је управо то што Приштина одбацује Бриселски споразум. Време је да се та ситуација разреши, не може више да формално буде на снази Бриселски споразум, да га ми поштујемо, а да га Приштина сада и званично руши и третира као непостојећи. Запад на све то ћути. То мора да се разреши, не могу више да нас вуку за нос. Председник Вучић је једноставно рекао да дијалог у таквим околностима нема перспективу. Ако не важи Бриселски споразум, то повлачи много тога за собом. На пример, на основу њега су Срби излазили на изборе.“

Ин4с

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас