Биљана Пантић: Даме и господо из лицемерне Европе

Фото: Скриншот sloven.org.rs

Биљана Пантић

16.04.2024

Даме и господо, госпођо Дора Бакојани, желим да вам честитам на овоме што данас радите јер ћете ући у историју као неко ко је на најбруталнији начин прекршио све норме међународног права у принципима по којима је ова организација је основана.

Одлучили сте да погазите међународно право и примите у Савет Европе нешто што није држава, мимо свих процедура. Госпођа Дора Бакојани је јасно рекла да такозвано Косово мора да испуни три услова и да ћете тек тада дати позитивно мишљење.

Први и основни услов је формирање Заједнице српских већинских општина, што је међународна обавеза прописана Бриселским споразумом пре 11 година. Формирање Заједнице српских већинских општина је основни предуслов за дијалог Београда и Приштине. Запамтите, ако дозволите да се такозвано Косово придружи Савету Европе без претходног оснивања Заједнице српских већинских општина, Заједница српских већинских општина никада неће бити успостављена.

Ви сте, госпођо Бакојани, рекли и написали, а цитирам Вас, „Оснивање Заједнице општина са српском већином сматра се неопходним условом за ефикасну заштиту људских права националних мањина“. Поновићу вам оно што сам вам рекао на Одбору за политичка питања и демократију јер имам храбрости. Показали сте да вам недостаје интегритет који изазивате и да сте лицемерни. Статут Савета Европе потврђује да само европска држава у којој постоји владавина права и поштовање људских и мањинских права може постати чланица Савета Европе. Зашто онда не причате о људским правима Срба? Од када је Куртијев режим на власти, на Косову и Метохији трају прогон и етничко чишћење српске заједнице.

Догађа се масовни егзодус. Скоро 14 одсто Срба напустило је Косово и Метохију. Срби свакодневно доживљавају етничке нападе и није вас брига. Приштинске власти хапсе, застрашују, стрељају и пљачкају Србе на Косову и Метохији.

Десет месеци српска роба не сме да уђе на Косово и Метохију. Уклоњене су табле са именом места на ћирилици. Забрањена је употреба динара, угрожавајући егзистенцију преосталог српског становништва. За покушај убиства двојице српских дечака прошлог Божића нико није одговарао. И одлучили сте да све ово једнострано деловање Приштине наградите либерализацијом, пријемом у НАТО и, коначно, пријемом у Савет Европе.

Ово што радите је преседан којим ћете отворити Пандорину кутију. Доказали сте да вам територијални интегритет и суверенитет ништа не значе. а можда је управо једна од ваших држава следећа и следи овај преседан који сте направили у случају Србије. Статус јужне српске покрајине Косово и Метохија јасно је регулисан Резолуцијом УН 1244, а Косово и Метохија ће увек бити у саставу Србије. Можда смо мала земља, али, за разлику од вас, имамо интегритет и никада се нећемо предати и покорити.

Србија ће размотрити да ли жели да буде члан организације која флагрантно крши међународно право.

Живела Србија!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас