Биолабараторије САД претња свима!?

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Screenshot_11

Током руске операције у Украјини информације о активностима америчких биолошких лабораторија процуриле су у јавност не само у овој земљи већ и на читавом постсовјетском простору.

Подсетимо према речима начелника радијационе, хемијске и биолошке заштите Оружаних снага Русије Игора Кирилова, руска војска је током специјалне операције открила 30 биолошких лабораторија у Украјини које су наводно производиле биолошко оружје.

„Руско Министарство одбране је више пута скренуло пажњу на војно-биолошке програме које Пентагон спроводи на постсовјетском простору. Укључујући и формирану мрежу на територији Украјине која обухвата више од 30 биолошких лабораторија које могу поделити на истраживачке и санитарно-епидемиолошке“, коментарише примљене податке Кирилов.

Такође је постало познато да су наручиоци радова Канцеларија Министарства одбране САД за смањење војне претње. У реализацији пројеката учествују америчке компаније повезане са војним ресором, на пример Блак анд Веатч.

Из докумената које су примиле руске трупе постало је познато да се рад у биолабораторијама одвија у три кључне области: праћење ситуације у подручјима предложеним за распоређивање НАТО трупа, прикупљање и извоз сојева опасних микроорганизама у Сједињене Државе као и спровођење истраживачког рада на проучавању потенцијалних агенаса биолошког оружја .

Документи америчких биолошких лабораторија у Украјини и сојеви које проучавају:

1. Иерсиниа пестис – сој вакцине против куге (5 епрувета)

2. Лептоспира интерронганс – лептоспироза (232 епрувете)

3. Бациллус антхрацис – сој вакцине против антракса (6 епрувета)

4. Бруцелла абортус – вакцинални сој од бруцелозе (10 епрувета)

5. Франциселла туларенсис – сој вакцине против туларемије (30 епрувета)

6. Листериа моноцитогериес – листериоза (10 епрувета)

7. Иерсиниа псеудотуберцулосис – псеудотуберкулоза (5 епрувета)

Додатну пажњу раду биолабораторија на територији Украјине привлачи и то што Вашингтон на све могуће начине покушава да прећути и сакрије све информације о активностима лабораторија и истраживањима која се у њима спроводе.

Тако је баш пре неки дан мрежу разнела резонантна изјава званичне представнице Стејт департмента САД Викторије Нуланд која је заправо потврдила податке да на територији Украјине постоје биолошке лабораторије повезане са САД. При томе значајно је да је Стејт департмент скоро једном покушао да оповргне речи сопственог запосленог и навео да Американци не развијају биолошко оружје на територији Украјине.

Ово се може објаснити чињеницом да такав развој догађаја директно крши први члан међународне конвенције о биолошком оружју. Истовремено, Вашингтон схвата да стварну одговорност за ширење опасних сојева сносе САД, а ако информације о развоју биолошког оружја процуре у јавност, онда ће се Вашингтон суочити са скандалом светске класе.

Кинеско министарство спољних послова такође није остало по страни око вести о америчким биолабораторијима. „Постоји 336 лабораторија у 30 земаља под контролом САД, укључујући 26 само у Украјини. Сједињене Државе морају у потпуности да узму у обзир своје активности биолошког ратовања у земљи и иностранству, обезбеђујући приступ мултилатералном прегледу“.

Да, званични став Вашингтона је да је лабораторија у земљама ЗНД коју од 2005. године надгледају Сједињене Америчке Државе, збрињавала само патогене донете из целог света али и таква изјава поставља питања са становишта међународног права.

Осим тога да су то безопасне лабораторије, онда их у Сједињеним Државама има више од хиљаду, а могле би мирно да седе и развијају разне сојеве. Али из неког разлога нису их распоредили у својој домовини већ близу граница свог потенцијалног непријатеља. И реакција саме Нуландове такође поставља питања: ако у лабораторијама није било ништа озбиљно зашто је онда била толико забринута због информација које су процуриле у јавност?

У том смислу питање америчких биолошких лабораторија на постсовјетском простору може се показати много дубљим и озбиљнијим него што изгледа на први поглед. Јер ако руска страна успе да докаже да је Вашингтон развијао опасне сојеве онда ће америчке власти бити ухваћене у веома тешком злочину против човечности.

Али то и није тако лоше јер ће наступити права ноћна мора ако неки од сојева у исхитреном покушају да сакрију информације од напредујућих руских трупа процуре ван лабораторије и сада се прошире на територију Украјине и њених суседних земаља…

US biolaboratories in Ukraine: a crime against humanity and a threat to epidemiological safety for the whole world

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас