Бисерко: Српски свет ударио у зид, уследиће драматичан обрти у Црној Гори

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Screenshot_426

Црна Гора је прошла кроз веома турбулентну фазу последње две године. Може се рећи да је „српски свет“ ударио у зид и да је то био максимум који је постигнут – Црна Гора сада улази у нову фазу – каже Соња Бисерко за Побједу.

Формирање мањинске владе не значи да Црна Гора улази у мирније воде. Јер, претходна влада је успела да поништи многе искораке које је Црна Гора направила последњих 15 година. Требаће доста времена да се то врати у нормалу. Може се очекивати један период врло драматичних обрта, што је нормално имајући у виду да треба времена да се поремећени односи (и међуетнички) доведу у „нормалу“ која би вратила Црну Гору на европски колосек.

Међутим, не треба искључити и даље деловање Београда и посебно Москве. Балкан може постати још једно позориште за Русију да изазове Европску унију и НАТО како би показала да су неспособни стабилизирати фрагилни Балкан. Полазећи од тога да је Балкан регион у којем Русија има јаке културне и историјске везе може се се очекивати, како предвиђају неки страни аналитичари, да Русија направи неред на Балкану и да се онда позиционира као посредник, а затим да то искористи да поново преговара са Западом о сопственом хаосу у Украјини.

Повратак Русије на међународну сцену као глобалног актера траје скоро три деценије, што се очитовало и кроз њен продор на Балкан. Москва је свој успон обележила и веома систематским оптужбама да је Запад одговоран за дестабилизацију на Балкану и распад Југославије. Наравно, треба имати у виду и контраофанзиву Запада, прије свега САД, која је у току. Повољна околност за Црну Гору је што је у међувремену постала чланица НАТО, што суштински мења њен положај.

Бисерко за Побједу

 

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас