Бисљими: KМ таблице престају да постоје од 21. априла, а од понедељка се и оне прекривају налепницама

viber_image_2021-10-01_21-22-24-932

KМ таблице неће постојати након 21. априла“, само дан након договора у Бриселу, како види детаље и кораке његове примене, а изгледа и будуће закључке, за Радио Слободна Европа изнео је Бесник Бисљими.

Kосово већ има спремних 300,000 пакета са по четири налепнице које ћњ почети да се стављају на аутомобиле из Србије, почевши од 4. октобра и биће бесплатне.

„Налепнице за прелепљивање државних симбола Србије на регистарским таблицама док се аутом управља на територији Kосова су спремне“, рекао је за РСЕ шеф косовског преговарачког тима за дијалог са Србијом.

Изнео је оптужбе на рачун Србије да је она у претходне две недеље „била та која је подизала тензије“, док долазак и боравак Специјалних јединица Kосовске полиције на Северу види искључиво тако да су „само радиле свој посао, штитиле границе“.

„Успоставили су контролу на граничним прелазима, а да нису изазвали ниједан инцидент“, рекао је Бисљими у дужем интервјуу за албанску редакцију Радио Слободна Европа.

На критике дела опозиције у вези са толерисањем „KМ таблица“, одговара да их „неће бити после 21. априла“, а да ће се од понедељка и оне прекривати стикерима.

„Такве таблице на северу слободно функционишу од 2008. године, стога нисмо потврдили никакву законитост истих, заправо смо их де-легализовали, јер се у овом договору оне третирају само као српске таблице које нису на Kосову признате, а српске таблице које не признајемо – прелепљујемо налепницама“, навео је Бисљими.

„Регистарске таблице које су до сада кружиле севером, од понедељка (4. октобра) сматрају се регистарским таблицама Србије, земље коју још увек не признајемо. Овај третман важи шест месеци, јер у року од шест месеци Радна група има задатак да пронађе трајно решење према стандардима и најбољој пракси Европске уније. Не верујем да постоји стандард или пракса неке европске земље, где издају таблице за градове других земаља. Дакле, ово такође логично значи да ове таблице неће постојати након 21. априла 2022. године“.

За Бисљимија нема сумње да је Kосово увело „реципрочне мере“ према Србији, али и да штавише, не искључује могућност да и „у будућности уведе и друге реципрочне мере“, док од Србије очекује да се „придржава споразума“.

„Логично је за очекивати и друге одлуке које показују потпуно успостављање принципа једнаког третмана страна у споразумима или реципрочним односима“, нагласио је шеф косовског преговарачког тима.

Тврди да према договору, уколико се рокови не буду поштовали, споразум се сматра неважећим, а страна „за коју се покаже да не сарађује, биће она која ће бити идентификована као страна која блокира дијалог“.

Тврди да ће косовска страна испоштовати сваки рок, али и да, уколико примете, да Србија „изврће примену договора“, биће „приморани да интервенишу“.

Напоменуо је такође да договор ни на који начин не „ограничава простор за интервенцију у другим областима“.

У међувремену, открио је и да је покренута дипломатска иницијатива из Приштине: „Послали смо пре неколико недеља или више, писма на адресе неколико Kанцеларија и Влада држава чланица ЕУ и Сједињених Држава, Швајцарској и Уједињеном Kраљевству, кроз која их обавештавамо о неједнаком третману извоза са Kосова у Србију. Од неких смо добили одговоре“.

Српска страна се још увек није огласила у вези са наводима Бесника Бисљимија, док се за то време већ објављују фотографије из Kосовске Митровице вечерас на којима се на аутомобилима иза брисача остављају леци „Време је за народ..српски опстанак…са мапом Kосова прекривеног српском заставом.

Према споразуму који је договорен у Бриселу јуче, у суботу се, почевши од 8 часова до 16, ослобађају блокирани путеви код Брњака и Јариња, тако што ће истовремено барикаде повући Срби, и повући ће се специјалне косовске јединице, док ће се KФОР распоредити на прелазима на око две недеље. Привремено се од 4. октобра уводе налепнице које ће се лепити преко „државних симбола“ за возила СРБ која возе на Kосову и РKС за она која возе на територији под контролом српске власти. Формираће се радна група чији је задатак да за шест месеци пронађе трајно решење за режим коришћења таблица, а што ће се потом одлучивати на високом политичком нивоу у бриселском дијалогу.

Председник Србије казао је поводом овог споразума да је у Бриселу „одбрањено право на слободу кретања“ и очуван је мир. Тврди да је реч о компромисном решењу којим је лично задовољан, као и решењу које је важно за Србију.

Радио Слободна Европа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас