Биста Александра Невског, поклон Петербурга, кренула ка Београду

Aleksandar Nevski

Камион са бистом Александра Невског која је поклон Санкт Петербурга Београду поводом обележавања 800. годишњице од рођења великог руског кнеза, војсковође и светитеља кренуо је данас из северне руске престонице пут Србије.

Биста је симболично отправљена из Лавре Александра Невског у Санкт Петербургу, где је и освештана, a у Београд ће стићи за неколико дана.

Бронзана биста са постаментом тежи 2,15 тоне, а висина бронзане скулптуре је 115 центиметара. На споменику су на руском и српском језику златним словима угравиране речи светог Александра Невског: „Бог није у снази, него у истини“.

Биста је израђена у Краснодарском крају, а аутор је Анатолиј Дементјев, вајар и члан Савеза уметника Русије, који је и аутор Споменика Пушкину на Азову и Чехова у Таганрогу.

Овај петербуршки поклон биће постављен у порти Цркве Александра Невског на Дорћолу, а како је раније најављено, биста ће бити откривена у октобру или новембру.

Александар Невски је симбол борбе за очување православља, па је зато као светац поштован у свим православним словенским народима и Црквама. Русија ове године обележава 800 година од рођења ове, најзначајније личности у историји Русије, а поводом јубилеја се током целе ове године одржавају разне свечаности и манифестације.

Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас