Биткоини троше више струје од Финске

Bitkoin

За обраду трансакција биткоинима се током једне године потроши око 91 терават-часова електричне енергије, пола процента од укупне потрошње у свету, пише New York Times. То је више од потрошње струје у земљама попут Финске, у којој живи око 5,5 милиона људи.

Ако желите да нешто платите биткоином, први део те трансакције је једноставан и брз: отварате рачун на платформи за размену, попут Coinbase.

Она омогућава да ту криптовалуту купите у доларима. Након добијања дигиталног новчаника, биткоин је потребно преместити у дигитални новчаник особе којој се нешто плаћа.

Тада трансакција мора да буде потрврђена од биткоин мреже, како би прималац био уверен да оно што прима није лажно. Тако се објашњава функционисање џиновске онлајн базе где се чувају ти подаци.

Заправо, ту се троши велики део електричне енергије. Широм света, компаније и појединци познати као рудари биткоина надмећу се како би потврдили ту трансакцију и унели их у јавну књигу у којој се евидентирају све трансакције биткоина.

Они се у основи играју погађања, користећи моћне рачунаре који троше много енергије како би покушали да победе друге у том надметању. Јер ако су у томе успешни, биће награђени вредним новоствореним биткоином. Заправо, то такмичење за новостворени биткоин назива се „рударење“.

Дуго се о новцу размишљало као о нечему што може да се држи држати у руци. Традиционалне валуте нису потпуно бесплатне за употребу. Банке, мреже кредитних картица, као и други посредници могу да врше контролу над коришћењем њихове финансијске мреже.

То по правилу треба да спречи прање новца. Ако на пример, желите да некоме пренесете велику количину новца, банка ће то пријавити држави, чак и ако је трансфер у току. Због тога се група слободних мислилаца сетила како да избегне такве контроле.

Непозната особа или неколико њих под именом Сатоши Накамото 2008. године предложиле су стварање електронског система плаћања сличног готовинском, без посредника. Тако је настала тренутно најпознатија дигитална валута којим управља децентрализована мрежа корисника.

Данас, један биткоин вреди око 50.000 долара, али његова вредност често варира. Међутим трошење велике количине електричне енергије било је разлог да се појаве иницијативе за употребу чисте струје у рударењу, о чему би сведочио посебан сертификат.

Показало се да употребу биткоина прате и многе нелегалне активности, попут прања новца. Америчке власти су у априлу ухапсиле наводног главног оператора wеб странице за прање новца криптовалута Bitcoin Fog због три оптужбе које су у вези са прањем новца.

New York Times

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас