Блиц: Британски обавештајци играју главну улогу у нередима на Косову

1785778555616918d843c67129521001_v4_big
„Британски држављани, често и у униформама, у све четири општине на северу разговарају са разним профилима људи, али састављају само обавештајне извештаје у којима је север у негативном контексту“

Од неколико обавештајних служби које интезивно делују на простору Косова и Метохије, једна група обавештајаца се разликује од свих осталих.

Наиме, како наводе медији, та групација у своју централу шаље искључиво извештаје који су негативно интонирани према Србима и северу Косова. Такви обавештајни подаци користе се и као покриће за аминовање акција које премијер самопрокламованог Косова Аљбин Курти преко специјалних јединица спроводи на северу Косова.

Те акције – које се често развију у бруталан удар на српску заједницу на северу, попут ове последње у среду – спроводе се по одређеном „алгоритму“ и досад ниједна није спроведена а да није испоштован сваки корак алгоритма пре преласка моста на Ибру, наводи Блиц.

Директор Косовске полиције најпре упознаје надлежног министра за „потребом“ за употребом специјалних јединица и дејствовање на северу. Министар потом обавештава приштинског премијера и ту долазимо до кључног момента. Премијер је дужан да унапред, пре акције, обавести о плану неку од држава Квинте (Француска, Немачка, Италија, Уједињено Краљевство и САД).

Блиц је писао о делу обавештајног мозаика на Косову и Метохији, како се понашају које обавештајне групе, шта пишу у извештајима о српским срединамана и на чију подршку у свему томе за спровођење акција може да рачуна премијер тзв. Косова Аљбин Курти. Овај лист наводи да је њихов саговорник официр Кфора из једне од земаља Европске уније, која која је по доласку на Косово развила добре односе у срединама у којима је било повратка Срба.

Негативни извештаји о северу КиМ

Саговорник истиче да у последње две године на северу Косова изузетно често, и по неколико пута недељно, делују две групе од по четворо обавештајаца који су британски држављани. Њихов посао је да састављају извештаје о северу Косова.

„Британски држављани, често и у униформама, у све четири општине на северу разговарају са разним профилима људи, али састављају само обавештајне извештаје у којима је север у негативном контексту. У њиховим извештајима се увек наводи да је север Косова пун криминала, те да је изузетно присутан и јак опасни руски фактор“, каже извор Блица из Кфора.

И не само да се ови британски извештаји знатно разликују по садржају и чињеницама од, на пример, словеначких или швајцарских, већ се не шаљу ни осталим чланицама Квинте, па ни у Кфор.

„Ова пракса се тумачи као неуобичајена, али чињеница је да британски тимови за обавештајно деловање своје искључиво упућују својој амбасади у Приштини“, истиче извор Блица из Кфора.

С друге стране, саговорник тог листа истиче да у Кфору постоје поменути тимови из састава словеначког Кфора, али и Швајцараца, али да су њихови извештаји, засновани на разговорима са грађанима и припадницима Косовске полиције, балансиранији и да бивају прослеђени команданту Кфора.

Према сазнањима Блица, амбасада Велике Британије у Приштини уско координише активности са амбасадом у Скопљу и на тој релацији се обавља много послова везано за ужи део региона. Циљ операције која се заснива на овим извештајима је да се створи атмосфера у којој би се север ослабио, урушила српска политичка структура на КиМ и умањио утицај Београда на Косову. Овакви извештаји обавештајаца, који се делом базирају и на личном осећању чланова тимова, незаобилазна су ставка на основу које дипломате у Приштини доносе одлуке, а које доводе до давања подршке акцијама на северу. Баш попут оне у среду, када је рањен Србин.

Јавна тајна у Приштини

Јавна тајна у Приштини је да америчка амбасада не оправдава понашање и начин деловања Куртија. Према сазнањима Блица, Курти има подршку за борбу око корупције, али не и за једностране акције. Америчка амбасада чести је критичар кршења закона и када је реч о имовини СПЦ на КиМ.

Амбасада САД најчешће информације са севера прикупља преко појединих НВО организација, али и у затвореним разговорима. На север долази и тим Американаца из Бондстила, сачињен од официра обавештајаца који такође разговарају са Србима и Албанцима.

„За разлику од британских, извештаји америчких оперативаца су поприлично објективни“, каже саговорник Блица.

Блиц/Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас