Борис Габоров: Забрана ријалитија као пут ка стварању здравијег друштва

Фото: Видовдан.инфо

У последњих неколико година, ријалити програми су постали врло популарни у Србији. Међутим, многи сматрају да таква врста телевизије има негативан утицај на младе и на друштво уопште. Због тога се све чешће чује захтев за забраном ријалити програма у Србији.

Један од најчешћих аргумената против ријалитија је да они промовишу нездрав начин живота и да подстичу такмичарски дух на неприкладан начин. У таквим емисијама се често наглашава важност изгледа и новца, а људи који су приказани у њима се неретко понашају на начин који није примерен. Таква врста програма може негативно утицати на младе људе који могу да стекну погрешан утисак о томе шта је важно у животу.

Такође, неке емисије могу бити веома бруталне и агресивне што може довести до физичког насиља и вербалног злостављања међу учесницима. Овакво понашање није прихватљиво и може бити штетно за ментално здравље свих учесника, као и за гледаоце који то гледају.

Забрана ријалитија у Србији би могла бити корак ка стварању здравијег друштва. Међутим, неопходно је да се пронађу алтернативе које ће задовољити потребе гледалаца за забавом и неће имати негативан утицај на њихово понашање. То може бити нека врста програма који промовишу културу, уметност, спорт или науку, и који ће бити засновани на позитивним вредностима.

Како забранити телевизије које емитују и промовишу ријалити?

У Србији постоји регулаторна агенција за електронске медије, позната као Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ). Ова агенција има овлашћења да контролише садржај који се емитује на телевизијама, укључујући и ријалити програме. Стога, да би се забраниле телевизије које емитују и промовишу ријалити, РЕМ би могао да предузме неколико корака.

Први корак који РЕМ може да предузме је да изда опомену телевизији која емитује ријалити програм који крши правила о приказивању садржаја на телевизији. Уколико се та телевизија и даље не придржава правила, РЕМ може да предузме даље мере.

Други корак који РЕМ може да предузме је да изрекне новчану казну телевизији која не поштује правила. Ова казна може бити довољно висока да би телевизија размотрила своје понашање и променила начин емитовања ријалити програма.

Трећи корак који РЕМ може да предузме је да привремено суспендује лиценцу телевизији која не поштује правила. Ово би значило да би телевизија била приморана да прекине емитовање ријалити програма док не реши проблем са правилима.

Коначно, ако телевизија настави да крши правила, РЕМ би могао да одузме њихову лиценцу за емитовање и тако спречи телевизију да емитује било какав програм, укључујући и ријалити.

Народ може да утиче на смањење популарности ријалити програма на различите начине. Један од начина јесте коришћење анкета или истраживања јавног мњења, како би се сазнало колико људи подржава овај тип програма и колико људи се противи.

Осим анкета, народ може да утиче и на смањење популарности ријалити програма путем друштвених мрежа и интернет форума, где се може делити критика и противљење оваквом типу програма. Такође, организовање протеста, потписивање петиција и слање жалби на регулаторна тела могу бити ефикасни начини да се глас против ријалити програма чује.

Коначно, важно је да јавност буде свесна утицаја који ријалити програми могу имати на друштво и да се подстиче разговор о томе како овакви програми утичу на ментално здравље и понашање људи. Укључивање у овакве расправе и отварање дијалога са другима може довести до подизања свести о овом проблему и може допринети смањењу популарности ријалити програма.

Извор: Видовдан.инфо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас