Бранко Радун: Инцидент између Kине и Индије – да ли то руши БРИKС?

Фото: Скриншот Јутјуб

Kина је изразила незадовољство након што је индијски министар унутрашњих послова, Амит Шах, посетио Аруначал Прадеш, област коју Kина тврди да јој припада. Kина захтева да Индија призна територијални суверенитет Kине над овом облашћу. Са друге стране, Индија тврди да је Аруначал Прадеш непоколонски део њеног територијума и да је посета министра унутрашњих послова била у складу са законима и прописима Индије.

У вези са БРИKС-ом, за разлику од НАТО-а и других евроатлантских структура које функционишу јединствено под вођством САД, БРИKС је савез пет земаља – Бразила,Русије, Индије, Kине и Јужне Африке – који се фокусирају на економску сарадњу и политичку дипломатију. Земље БРИKС се не сматрају једном цивилизацијом, већ су земље са различитих континената, различитих култура, језика и религија које се удружују да би заштитиле своје интересе и утицај у међународној заједници. БРИKС-ови лидери редовно се састају да би дискутовали проблеме и изазове са којима се сусрећу, укључујући економску сарадњу, борбу против тероризма и друга глобална питања. Ипак, БРИKС не функционише као јединствена војна или политичка структура као што је НАТО. Он је негде између економског форума и економског савеза.

Што се тиче санкција и слања оружја, БРИKС-ове земље имају различите ставове и интересе. Русија је под ударом многим санкцијама од стране западних земаља, док Kина и Индија имају различите ставове о овом питању. БРИKС-ови лидери обично налажу сарадњу и дипломатско решавање проблема уместо употребе санкција и војне акције. Уколико је реч о «ратним играма», Индија и Kина су имале неке спорове у прошлости, али се БРИKС фокусира на економску сарадњу, а не на ратовање. Ове земље раде заједно на развоју и унапређењу својих економија, што је корисно за све учеснике. Запад ће учинити све да појача раздор на релацији Индија – Kина, као и да притисне земље БРИKС-а да уведу санкције Русији (или барем да не купују нафту и оружје од Русије). Укратко, БРИKС је економски форум који омогућава земљама да се удруже у развоју и унапређењу својих економија, али не функционише као јединствена политичка и
структура. Лидери БРИKС-а редовно се састају да би дискутовали глобална питања, али свака земља има различите ставове и интересе. Иако су БРИKС-ове земље са различитим културама, језицима и религијама, ове земље врло често имају заједнички интерес за сарадњу. БРИКС и Давос су две различите иницијативе усмерене на побољшање светске економије, али се разликују по својим циљевима и карактеристикама. БРИКС је група земаља (Бразила, Русије, Индије, Kине и Јужне Африке), које се окупљају ради развоја својих економских интереса и развоја. БРИКС су се састали први пут 2009. године како би разговарали о заједничким економским питањима. Састанци се одржавају сваке године и циљ им је јачање економија чланица кроз размјену идеја, искустава и ресурса.

Давос, с друге стране, представља годишњи састанак Светског економског форума у Швајцарској. Ова иницијатива окупља водеће политичке, пословне и академске лидере из цијелог света како би разговарали о кључним питањима која утичу на глобалну економију и друштво. Циљ Давоса је стварање мреже лидера који ће сарађивати у спровођенју глобалистичке агенде Светског економског форума. Иако су обе иницијативе усмерене на подстицање економског развоја и раста, разлика између БРИKС-а и Давоса лежи у томе што БРИKС делује као група земаља које желе ојачати свој утицај у свету, док је Давос глобална иницијатива која се усредоточује на окупљање водећих људи из свих делова света ради глобалистичко приступа у решавању проблема. Можда је боље поредити Г7 и БРИKС него БРИKС и Давос. БРИKС и Г7 су две важне међународне организације које представљају групу земаља које деле одређене вредности и циљеве. Иако постоје неке сличности између БРИKС-а и Г7, постоји и неколико кључних разлика.

БРИKС се састоји од пет брзорастућих економија: Бразил, Русија, Индија, Kина и Јужна Африка. С друге стране, Г7 се састоји од седам развијених земаља: Kанада, Француска, Њемачка, Италија, Јапан, Уједињено Kраљевство и Сједињене Америчке Државе. БРИKС земље су углавном усмерене на убрзавање свог раста и развоја, док су Г7 земље углавном усмерене на одржавање своје економске и политичке моћи у свету. БРИKС се обично бави економским питањима, док Г7 покрива шири спектар питања, укључујући економију, климатске промене, сигурност и међународне односе. Г7 има већи ГДП и већу политичку тежину него БРИKС, али БРИЦС има већу популацију и већу привредну тежину. У погледу организацијске структуре, Г7 је формална организација с редовним састанцима на највишем нивоу, а БРИKС је неформална организација која се састаје само једном годишње на врху. Г7 има дугогодишњу историју и већу усклађеност међу својим члановима, док БРИKС још увијек гради своју репутацију и има неуједначеност у политикама својих чланица. У цјелини, БРИKС и Г7 су различите организације које представљају различите групе земаља са различитим интересима и циљевима. Док је Г7 усредсређен на развијене земље и одржавање своје водеће улоге у свијету, БРИKС је фокусиран на брзо растуће економије и настоје да постану већа сила у свету.

Извор: Видовдан.инфо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас