Бранко Радун: Како успети у Србији – образовање, политика и брак?

радун

Социологија успеха се бави проучавањем фактора који утичу на такозвану вертикалну социјалну покретљивост појединаца у друштву. У Србији, као и у другим државама, постоји низ фактора који могу утицати на успех појединца, а најважнији од њих су образовање, брак и породица те политика и друштвене везе. Образовање игра важну улогу у постизању успеха. Што више имате образовања али и практичних вештина, то су веће шансе да ћете добити боље плаћен посао и напредовати у каријери. Код нас су породица и брак често важни фактори који утичу на успех појединца јер су породичне и рођачке везе јаке. Имати подршку породице може бити кључно за постизање успеха. Исто тако, политичко ангажовање и везе могу бити важни фактори у постизању успеха. Многи људи у Србији покушавају да постигну успех преко веза у политици или кроз политичку каријеру.

Међутим, важно је напоменути да ови фактори нису једини фактори који утичу на успех и на бољу друштвену позицију. Многи људи постижу успех кроз предузетништво, креативне каријере, као и кроз разне друге начине. Такође, важно је нагласити да успех не зависи само од појединца, већ и од разних друштвених и економских фактора који могу утицати на успех појединца.

Укратко, образовање, брак и политичко ангажовањесу фактори који утичу позитивно или негативно на вертикалну социјалну покретљивост, али постоје и други фактори који могу бити важни у постизању успеха. Важно је да свако појединац препозна своје предности и мане, прилагоди се околностима у којима се налази и ради на својим циљевима како би остварио свој потенцијал у животу.

Образовање у ширем смислу је важније од дипломе

Образовање је један од кључних фактора који могу утицати на напредак појединца или заједнице. Квалитетно образовање може помоћи појединцима да стекну вештине и знања потребна за постизање успеха у својој каријери, као и да се боље сналазе у свом свакодневном животу.

У Србији постоји разноврсна понуда образовних институција, од основних школа до универзитета, који пружају могућности за стицање знања и вештина у различитим областима. Међутим, важно је напоменути да само присуствовање у школи и добијена диплома није довољно за постизање успеха, већ је неопходно и активно учење и стицање практичних вештина.

Поред формалног образовања, постоји и велики број курсева, семинара и онлине програма који се могу похађати како би се унапредила знања и вештине у различитим областима. Осим тога, важно је и самостално учење и усавршавање, као и праћење трендова и новина у својој области рада. Људи некада ван школе науче више оног што је битно него у школи – науче језике, науче да наступају, преговарају, да раде са новцем, инвестирају, да ризикују и да трпе поразе које их не заустављају у напредовању.

Када је реч о запошљавању и напредовању у каријери, образовање може бити од велике помоћи. Послодавци често траже кандидате са одређеним степеном образовања и искуством у одређеној области, па стога образовање може бити кључно за почетак а важно и за напредак у каријери.

Укратко, образовање је важан фактор који може утицати друштвени статус појединца и ниво прихода. Стицање квалитетног образовања, како формалног тако и неформалног, може помоћи појединцима да стекну потребна знања и вештине за успешно напредовање у каријери, као и за успешно управљање свакодневним животом.

Вештине које су битне а које се не уче у школи

Поред формалног образовања, постоји низ других вештина и знања који су од изузетног значаја за “бољи живот”. Међу њима су и знање језика: знање страних језика веома корисно за комуникацију и успех у пословном свету. Енглески језик је посебно важан у пословном окружењу, али знање других језика може бити од помоћи у различитим ситуацијама. Нарочито оних који су тражени а мало њих га зна (нпр. кинески, арапски).

Јутјуб и друштвене мреже су велики онлајн универзитет где можете савладати бројне вештине, барем почетне степене. Поред знања језика важне су и организационе вештине: вештине организације су од кључне важности за напредак у било којој области. То укључује способност планирања, организовања и управљања временом и ресурсима. Ове вештине могу бити од помоћи у организовању пројеката, догађаја или радног времена.

Ту је и вештине наступа: У пословном свету али и другде, вештине наступа су важне за успех у преговорима, продаји и презентацијама. То укључује способност да се јасно и ефикасно комуницира, као и да се успешно носи са изазовима у комуникацији са другим људима.

Блиска вештини наступа је и вештине преговарања: Вештине преговарања су важне за постизање успешних резултата у било којој врсти преговора, било да се ради о продаји, куповини, закупу или било којем другом пословном аранжману. То укључује способност да се поставе циљеви, процене потребе и жеље других страна, као и да се пронађу решења која су прихватљива за све стране. Заправо најважнија је пракса – тако је неко је као млад имао искуство продаје на пијаци и тад је рано савладао ту вештину која ће му користити цео живот.

Све ове вештине се могу учити и усавршавати кроз различите курсеве, семинаре и радионице, али што је најважније кроз искуство и праксу у стварном пословном свету. Комбиновањем формалног образовања са овим вештинама и знањима, појединац може бити на добром путу да напредује персонално али и на друштвеној лествици. Пракса, пракса и само пракса је доводи до најбржег напретка у вештинама.

Поред вештина које сам већ поменуо, постоје и друге вештине или способности које су битне за човека који нешто жели да постигне. Неке од њих су: фокусираност на краткорочне и дугорочне циљеве, креативност, тимски рад, флексибилност, управљање стресом и преузимање ризика и иницијативе. Креативност је кључна за проналажење нових и иновативних начина решавања проблема и унапређење пословања. То укључује способност да се размишља изван оквира, да се пронађу необична решења и да се створи нешто ново и корисно. Тимски рад је неопходан за постизање успеха у многим областима пословања. То укључује способност да се ради са другим људима, да се ефикасно комуницира и да се ради ка заједничком циљу. Такође је битно да се поштују различитости и да се различита мишљења и перспективе уважавају. Ово значи да је важнија социјална интелигенција но класична интелигенција у погледу друштвеног напредовања.

Управљање стресом је важно за опстанак а и за успех било где па и код нас, јер су лични и пословни изазови на Балкану често праћени високим нивоом стреса. Битно је развити способност да се ефикасно управља стресом, да се одржи фокус и продуктивност, као и да се одржи здравље и добробит.

Иницијатива је важна јер омогућава појединцима да преузму иницијативу у решавању проблема и унапређењу пословања. То укључује способност да се препознају прилике, да се покрене акција и да се преузме одговорност за резултате. На крају ништа без посвећености и страсти према оном чиме се бавимо. Посвећеност и страст су важне јер омогућавају појединцима да остану мотивисани и усредсређени на постизање циљева. Битно је да се пронађе посао или пословна област која се воли и која изазива страст,како би се постигао успех на дуже стазе. Ове вештине и особине се могу учити али се са некима људи и рађају.

Брак и оно што иде уз то

Друга тачка коју смо поменули је брак. Брак може бити један од фактора који утичу на социјалну покретљивост, посебно за жене. У Србији је традиционални поглед на брак још увек доминантан, а за многе људе се сматра да је брак један од кључних циљева у животу. У том смислу, брак може бити фактор који утиче на друштвени статус појединца и може отварати могућности за друштвену повезаност и приступ друштвеним мрежама а код нас клановима које су кључне за сваки па и за пословни успех. На пример, да се не лажемо многи су кроз брак добили приступ мрежама богатијих и утицајнијих људи, што може бити корисно за проналажење пословних прилика или унапређење пословања. То не значи само да се неко “богато удао” већ може да буде да је нашао партнера који је способан и амбициозан иако је из сиромашне средине. Исто тако деца могу бити додатни мотив родитељима да се више ангажују и успеју зарад “обезбеђења потомака” или са друге стране да деца буду они који ће подржати и наследити родитеље у некој струци или бизнису (нпр. предузетници или доктори).

Са друге стране, треба имати на уму да брак сам по себи није гаранција за успех и да треба уложити труд и напор да би се постигао успех у било којој области. Битно је да се развију личне вештине и способности, као и да се пронађе посао или пословна област која се воли и у којој се жели успети. Такође, важно је напоменути да се све више људи одлучује за живот без брака, те да брак није једини пут ка “социјализацији у успеху”. Многи људи успевају у послу и у животу без брака, и то кроз своје друштвене мреже и кроз развијање својих личних и професионалних вештина, кроз образовање, иновативност, креативност и друге факторе који утичу на социјалну покретљивост. Чак и ако нису у браку имају јаке друштвене везе – другаре, рођаке, “школске другове” и друге облике повезивања којим успевају да направе продор у друштву.

Друштвене мреже – кланови у Србији као пут успеха

Друштвене мреже (нису онлајн мреже али могу да се преклапају) данас представљају један од најважнијих канала за успостављање и одржавање контаката, посебно у пословном свету. У Србији, као и у многим другим земљама, постоји тенденција да се мреже заснивају на етничкој, регионалној или политичкој припадности, што може бити ограничавајуће за оне који нису део тих мрежа. Тако имамо лобије засноване на регионалном идентитету – црногорски, херцеговачки, крајишки, прекодрински, “јужна пруга” и сл. Поред тога постоје и локалне мреже по градовима и регијама – нишки, београдски, чачански, ужички и други “лобији”. Постоји исто тако и мреже које су засноване на религији – католичка, протестантска, муслиманска или Јеврејска. Исто тако су присутне и етничке мреже – албанска, мађарска и слично. Поред тога јака мрежа су и припадници покрета и мода – рокери, ЛГБТ или припадници њуејџ секти. Традиционално јака мрежа је оних који имају везе у државним и безбедносним структурама или су њихов део. Када је неко део више мрежа које у одређеној средини имају значајан утицај он има значајно више шансе за друштвено напредовање.

Међутим, важно је имати на уму да постоје и друге врсте мрежа које се могу успоставити и које могу бити једнако корисне у пословном свету. На пример, мреже засноване на струци, заједничким интересима, образовању или хобијима (ловци су изузетно утицајна мрежа) могу бити врло корисне за повезивање са људима који деле исте интересе и циљеве. Како би се успешно ушло у одређену мрежу, важно је бити упознат са њеним члановима и културом. Треба бити отворен и комуникативан, али истовремено и дискретан и поштовати правила мреже. Такође, битно је да се пронађу заједничке тачке са члановима мреже, те да се гради поверење и међусобна подршка. У сваком случају, важно је имати на уму да су друштвене мреже један од важних канала за успостављање и одржавање контаката, те да постоје и друге методе за успостављање пословних веза и проналажење прилика. На крају, важно је и квалитетно обављање посла, развијање личних вештина и способности, те стално учење и усавршавање.

Англосаксонски свет – свет утицајних кланова на врху пирамиде

Изјава Дејвида Боувија о успеху у Лондону да је услов успеха да будете масон, геј или Јевреј а да је он двоје од тога троје много говори о природи савременог друштва које је све само не оно што нам сервира образовање и медији. Тако повезаност успеха и статуса са одређеним друштвеним групама или идентитетима је његово искуство, али искуство и других који о томе не говоре јер је то политички некорекнтно. То искуство се потврђује у пракси али за либералне умове је то генерализовање које је неприкладно и погрешно. Зато се о томе не говори много у школи и медијима иако је то јавна тајна.

У свакој земљи и граду постоје различити фактори који могу утицати на успех, попут економских, друштвених и културних фактора. Међутим, није увек нужно да припадате одређеној друштвеној групи или имате одређени идентитет како бисте успели у пословном свету или у било којој другој области. Код нас је важан елемент успеха на одређеном нивоу и у одређеним струкама је квалитетно обављање посла, развијање личних вештина и способности, те стално учење и усавршавање. Није неважно је имати професионални приступ послу, бити упоран и истрајан, те градити и одржавати добре односе са људима.

У крајњем случају, свако је индивидуа са јединственим искуством и потенцијалом, али су људи део одређених категорија и често претпостављамо њихов успех или неуспех на основу нечега што не би требало бити пресудно у пословном свету али јесте. Једно је идеолошка матрица “сви имају шансу да успеју” а друго је реалност. На пример у САД ако сте белац, ако сте завршили Ајви Лигу факултет имате ситуиране родитеље и укључени сте у политику многоструко веће су вам шансе за успех него они који то нису. Постоји јасна статистичка повезаност између фактора које сте навели и успеха у САД-у. Међутим, треба нагласити да то не значи да су сви белци који су завршили Ивy Леагуе факултете и имају ситуиране родитеље успешни, нити да су сви остали осуђени на неуспех. Постоје и други фактори који могу утицати на успех у САД-у, попут личних вештина и способности, упорности, иновативности, посвећености и слично. Такође, постоји доста примера људи који нису имали све горе наведене факторе, а постали су успешни захваљујући свом раду, таленту и иницијативи. Моћ Америке се заснива на томе да елита адоптира најуспешније, најупорније и најинтелигентније из нижих класа.

Иако постоје системски проблеми и неједнакости у САД-у, то не значи да се не може постићи успех без поседовања одређених друштвених привилегија. Либерално друштво настоји да формира бројне иницијативе и програми који су усмерени ка подршци људима из мање привилегованих друштвених група и омогућавању им приступа образовању, каријерном развоју и другим ресурсима потребним за успех. Наравно ефикасност ових програма је мала то јест елита у САД је значајној мери затворена олигархијска структура а напредак се омогућује на нижим нивоима онима који осим способности и амбиције потпуно прихватају вредности и интересе владајуће елите. Статистичка повезаност између социјалних фактора (раса, пол, вера, образовање, богатство и статус родитеља) и успеха варира у зависности од државе и контекста. У неким државама, образовање, породични статус, политичко ангажовање и друге друштвене привилегије могу бити пресудни фактори за успех, док у другим државама фактори као што су личне вештине, упорност и иновативност могу бити важнији.

Како је у свету и где је ту Србија?

На пример, у неким европским државама, попут Шведске, Данске и Финске, образовање је значајно за успех, јер ове државе имају добро развијен образовни систем и пружају много више могућности за све грађане него друга друштва. Но много је друштава у којима је ограничен домет напредовања странаца или мањинских група то јест елита је прилично затворен клуб у који је врло тешко ући. Са друге стране, у неким државама у развоју, попут Индије и Бразила, фактори као што су друштвена припадност, политичка повезаност и богатство су по правилу пресудни за успех. Важно је нагласити да статистичка повезаност не значи да постоји директна узрочно-последична веза између фактора и успеха. Ми смо ту негде између Шведске и Бразила. Постоје многи други фактори који могу утицати на успех, попут културних, економских и политичких фактора.

Политичко ангажовање и друштвени ангажман могу бити значајни фактори вертикалне социјалне покретљивости у друштвима која се темеље на политичком активизму и јавном деловању. У тим друштвима, појединац који се активно укључује у политичке или друштвене организације може стећи значајне контакте, вештине и утицај који ће му помоћи у напредовању у друштву. На пример, у неким државама у којима су политичка и друштвена активност важне за напредовање, чланство у политичкој партији, синдикату или некој другој организацији (јавне и тајне организација) може пружити појединцу прилику да се повеже са утицајним људима, стекне знања и вештине које му могу помоћи у пословном свету или да се изгради као јавна личност. Међутим, важно је напоменути да политичко и друштвено ангажовање не гарантују успех и вертикалну социјалну покретљивост. Постоје многи други фактори, као што су квалитетно образовање, висока стручност, предузетнички дух и слично, који могу бити важни у одређеном друштву. Такође, у неким државама, политичко и друштвено ангажовање могу имати негативну конотацију, као што су корупција или политичко насиље, па могу у неким круговима бити више негативно но позитивно оцењени.

Постоји много фактора који могу утицати на друштвени успон или пад појединаца. Неки од најважнијих фактора смо помињали али да их поновимо: квалитетно образовање на престижном факултету на којом су успостављени генерацијски контакти, радне способности и вештине су врло битне у формули друштвеног напредовања, ту је породична позадина, укључујући образовање и економски статус родитеља има значајан утицај на друштвену покретљивост, приступ финансијским ресурсима, укључујући кредитне могућности и инвестиције, може утицати на способност појединца да напредује у бизнису али и ван њега, повезивање са утицајним и успешним људима често отвора врата ка бољим животним могућностима, културолошки фактори, као што су вредности, веровања и ставови друштва, могу утицати на друштвену покретљивост и на крају прилике у друштву, као што су економска ситуација, друштвене промене и политичка клима, такође могу утицати на друштвену покретљивост појединаца (утицај кризе, ратова, санкција су драматични на одређене друштвене групе).

Иако се савремено друштво сматра теоретски отвореним за друштвену покретљивост, у пракси то углавном није случај. Статистика показује да и даље постоји веза између друштвеног статуса родитеља и деце, што говори о томе да вертикална друштвена покретљивост није тако једноставна као што би се очекивало или што би идеолози модерног либералног друштва желели. На пример, истраживања показују да деца која су рођена у богатим породицама чешће остају богата и успешна иако постоји могућност да се промене друштвени статус. Слично томе, деца рођена у сиромашним породицама често остају сиромашна и имају мање прилика за успех у животу. Ипак као што смо рекли – образовање, политичка активност и бракови у ширем смислу схваћено могу бити важни фактори који омогућавају већу друштвену покретљивост или успона на друштвеној лествици.

Ситуација у САД и Европи се разликује по питању вертикалне друштвене покретљивости. У САД-у, иако постоји висок степен друштвене неједнакости, постоји и израженија вертикална друштвена покретљивост у односу на Европу. Истраживања су показала да је у САД-у могуће да појединац који потиче из нижег социјалног слоја, уз образовање и рад, напредује на друштвеној лествици и постане део вишег социјалног слоја. С друге стране, у Европи, а посебно у земљама које су биле под комунистичком влашћу, постоји мањи степен вертикалне друштвене покретљивости и мање су шансе да појединац из нижег социјалног слоја напредује на друштвеној лествици.

Где је ту Србија? Србија је ближа Европи него САД-у или прецизније Балкан је између Запада и Оријента са тим да се код нас глуми Запад а да се у пракси понашамо оријентално и балкански то јест да су друштвене мреже или кланови важан део приче о друштвеном напредовању појединаца и друштвених група. Ово је нешто чега су многи свесни али мало ко о овоме жели да говори и да пише.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас