Британци купили „Фриком”

image_2021-09-30_170633

„Наш највећи прерађивач смрзуте хране је добио новог власника, купио га је највећи европски прерађивач смрзуте хране“, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић, напомињујући да је у питању инвестиција већа од 600 милиона евра.

„То значи нове инвестиције у сектор прехрамбене индустрије, то значи јако доброг стратешког партнера, који има тржишта која су неограничена. То је велика ствар у српској прехрамбеној индустрији. Знаћете све данас после 13 сати“, рекао је јутрос Недимовић гостујући на ТВ Прва.

Компанија Фриком продата је британској фирми „Номад фудс”, а Фортенова група из Хрватске обавестила је данас да су после добијања свих регулаторних одобрења завршили продају Номад Фудсу своје пословне групе замрзнуте хране коју чине Фриком и Ледо.

У пословној групи поред Фрикома у Србији, те Леда у Босни и Херцеговини и Ледо плуса у Хрватској је и неколико повезаних друштава на другим тржиштима југоисточне Европе.

Главни извршни директор и члан Управног одбора Фортенова групе Фабрис Перушко истакао је да је овом трансакцијом вредном 615 милиона евра потврђена вредност продате Пословне групе.

„Истовремено смо у регион довели стратешког партнера који ће наставити да развија посао и да буде посвећен развоју култних Ледових и Фрикомових брендова”, изјавио је он.

Перушко је изразио очекивање да ће Номад Фоодс бити важан пословни партнер регионалној малопродаји Фортенове групе у будућности.

Како се наводи, за Фортенова групу 2021. постаје година трансформације јер је довршено и рефинансирање и пренос Меркатора.

Фортенова група је навела да ће средства од продаје Пословне групе замрзнуте хране бити искоришћена за смањење задужености те компаније.

Подсетимо, раније ове године већ је почело да се спекулише и шта би следеће могло да оде „на добош“. Тако је економски аналитичар Андреј Грубишић навео да би ускоро могло доћи и до продаје осталих фирми из Фортенова групе, те казао да би прва на реду могла бити „Јамница”.

Инвеститори који купе Ледо и Фриком стећи ће контролу над целим тржиштем региона, најавио је још прошле године оснивач консултантске компаније „Јаков Виктор“ Драго Муњиза.

„Те компаније су ‘златна кока’ бившег концерна Агрогор, а група која прозводи смрзнуте производе и група за производњу пића контролише преко 500.000 ‘фрижидера’ у региону екс-Југославије. Зато, онај ко купи те две компаније, он контролише цело тржиште ли барем пола, ако купи само групу Смрзнуто“, казао је Муњиза.

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас