Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vidovdanrs/public_html/wp-content/plugins/easy-google-adsense/main.php on line 185

Британци угостили Зеленског па оплели по Србима

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
zelenski

Председник Украјине Владимир Зеленски у посети је Великој Британији, а главни повод путовања је додатна војна помоћ Кијеву. Међутим, у британском парламенту се данас, неочекивано, расправљало и о Србији.

Мржњу према Србији Кир Стармер исказао је и прошле године, када је свесрдно бранио бившег британског премијера Тонија Блера који је са те позиције бомбардовао Југославију.

Кир Стармер је, ничим изазван, поменуо Србију, и то приликом говора о ратним злочинима.

Стармер је, говорећи о сукобу Русије и Украјине, подсетио да је „раније имао одговорност у Хагу за борбу у корист жртава српске агресије“. Он је, такође, питао премијера Велике Британије Ришија Сунака да ли је сагласан да би „они који су починили ратне злочине морали да одговарају“.

Вођа британске опозиције заступао је Хрватску у тужби коју је 1999. године поднео званични Загреб, тужећи власти у Београду за геноцид који су снаге СФРЈ и СР Југославије наводно починиле на хрватској територији. Загреб је од Београда тражио и да „казни све починиоце ратних злочина током сукоба деведесетих и да врати све украдене уметнине и плати ратну одштету“, преноси РТ Балкан.

„Мотив српског руководства био је да доминира трећином хрватске територије, али начин присвајања територије открива намеру српског вођства и ЈНА… да трајно искорени хрватско становништво како би се она претворила у државу под српском доминацијом“, рекао је том приликом Стармер.

Међународни суд правде одбацио је ову тужбу у фебруару 2015. године и закључио да „Хрватска није доказала да су ЈНА и српске снаге починиле геноцид“.

Стармер се, међутим, није сетио да спомене злочиначку акцију „Олуја“,

злочина на Петровачкој цести…

Из Лабуристичке странке пре две деценије стизале су сасвим другачије поруке. Стармеров претходник Џереми Корбин, који је био лидер те партије од 2015. до 2020. године, још током трајања НАТО агресије јасно је осудио бомбардовање Југославије.

У време када је постао најозбиљнији кандидат за шефа лабуриста Корбинови критичари пронашли су његове изјаве из прошлости, те је на ред дошло и питање о ставу према Косову и Метохији, за које је Корбин рекао да представља „лажни геноцид и исфабриковану представу“.

Корбин је и 2004. године пред британским Парламентом јавно цитирао текст новинара Џона Пилџера који је писао о „огромном, ненадокнадивом броју изгубљених људских живота које је однела ‘хуманитарна’ мисија на Косову, под патронатом НАТО-а и САД, уз свесрдну помоћ Велике Британије“.

Рекао је и да би „сваком разумном и моралном човеку морало да буде јасно да се геноцид никада није догодио на Косову, и да су НАТО и САД своју акцију оправдавали ноторним лажима“.

На Кира Стармера то није оставило трага, данас захтева да се, после Срба, на исти начин суди и Русима.

Извор: Политика

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас