Бугарски „Макрон“ кога је помињао чак и Бајден: Шире се гласине о новој политичкој сили у Софији

Sofija
У Бугарској ће се ускоро појавити нови политички пројекат чији ће учесник тежити ка томе да игра главну улогу – реч је о будућој странци министра економије Кирила Петкова – бугарског „Макрона“, кога је спомињао и председник САД Џо Бајден.

Према речима водитеља радија „БНР“ Петра Волгина, с обзиром на актуелни успех Петкова, његова будућа странка сигурно ће бити популарна међу бирачима.

Волгин сматра да ће Петков и његов колега – министар финансија Асен Василев који ће, како се очекује, заједно бити на челу будуће странке, покушавати да на све начине привуку бирачко тело. Новинар је то упоредио са предизборном кампањом председника Француске Емануела Макрона пре четири године, када се будући председник „упорно додворавао како бирачима деснице, тако и бирачима левице“.

„Веома је индикативан и однос медија према странци министара. Већина медија се радује тој странци још пре њеног званичног појављивања. На исти начин су се понашали француски медији када је објављено да се Емануел Макрон кандидује за председника. Готово сви су стално објашњавали читаоцима, слушаоцима и гледаоцима како је Макрон предиван човек и колико би било добро уколико би он дошао на чело државе. И дошао је“, објашњава Волгин.

Како додаје, успех будућег пројекта у Бугарској предодређује и подршка евроатлантских партнера. Волгин подсећа како је Бајден споменуо Петкова заједно са председником Бугарске Румена Радева на самиту иницијативе Три мора у Софији 8. јула. Бајден је поздравио учеснике састанка путем видео-поруке и захвалио Радеву и Петкову за организовање форума.
„Неоспорна је подршка наших евроатлантских партнера будућој странци. Није ни потребно коментарисати то што је Бајден споменуо Кирила Петкова по имену у свом обраћању учесницима пројекта ‘Три мора’“, додао је новинар.
Премијер Бугарске Стефан Јанев такође је саопштио да би био спреман да подржи пројекат Петкова и Василева.
Подсетимо, председник Бугарске Румен Радев потврдио је могућност да се у земљи одрже истовремено председнички и парламентарни избори.

Извор: Спутњик 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас