Чедомир Јовановић позвао Куртија и за 10 минута ослободио лидера Српске демократије на Косову?

Foto: Vlada Kosova

Такозвана косовска полиција данас је привела Александра Арсенијевића, лидера странке Српска демократија, и изрекла му две прекршајне казне уз одузимање регистарских таблица возила.

Након овог догађаја, корисник друштвене мреже „Икс“ и организатор политичких емисија на „Спејс“ платформи под надимком „Дејо“, написао је да је након сазнања о привођењу Арсенијевића контактирао лидера ЛДП-а, Чедомира Јовановића, оптужујући га као директног кривца за његово хапшење.

Међутим, након разговора навео је да је Јовановић одмах реаговао на позив, обећавши да ће интервенисати уз речи: „Дај ми 10 минута, зваћу ја за њега“, а након кратког времена, јавио му је да је Арсенијевић ослобођен.

Ово долази неколико дана након сусрета Јовановића с премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, што сугерише на улогу, везе и евентуални утицај лидера ЛДП-а у брзом ослобађању Арсенијевића.

Намеће се оправдано питање да ли је Чедомир Јовановић интервенисао и посредовао код премијера Куртија, или је Арсенијевићево привођење и експресно ослобађање само део шире слике политичких тензија на Косову?

Арсенијевић је по изласку из полиције на друштвеној мрежи „Икс“ објавио снимак у ком објашњава да је хапшење било неоправдано. Тврди да је напустио своју кућу до аутомобила како би узео неке ствари, а да је полиција одмах пришла његовом возилу. Истакао је да су му тражили сва могућа документа, иако није био у саобраћају, а на крају су му изречене казне и одузете таблице возила.

„Разлог за привођење није постојао. Ово је деловало као планирана полицијска акција, што имплицира да су чекали читав да дођем до аута вероватно како би код мене изазвали неку другу реакцију која би подлегла кривичним пријавама“, изјавио је Арсенијевић.

Лидер Српске демократије закључио је да је овај догађај повезан са јучерашњом регистрацијом те странке у Централној изборној комисији, називајући га „ниским ударцем“ – додавши да је ово био покушај притиска на њега и његову странку.

В.д. директора Регионалне полиције за регион Север, Ветон Ељшани, изнео је другачије тврдње, тврдећи да је Арсенијевић приведен због непоштовања наредби полицајаца и због нерегистрованог возила.

Све ово баца ново светло на однос између политичких фигура и полицијских активности на Косову, постављајући питање улоге лидера политичких странака и њиховог утицаја у оваквим ситуацијама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас