Чомић: Биће усвојен Закон о истополним заједницама свиђало се то неком или не!

Gordana Comic
Чомићева је додала да није проблем шта пише у члановима тог закона, већ како ће грађани реаговати, наводећи и да они који треба да гласају за закон имају страх да ће им људи из околине окренути леђа

Није питање да ли ће бити усвојен Закон о истополним заједницама, већ када, поручила је министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић на међународној конференцији „Ефективна инклузија ЛГБТИ+ особа” у Београду данас, додајући да не може да обећа када ће се то десити.

Чомићева је додала да није проблем шта пише у члановима тог закона, већ како ће грађани реаговати, наводећи и да они који треба да гласају за закон имају страх да ће им људи из околине окренути леђа.

Додала је да је корак ка инклузији отварање друштвеног дијалога о страху већине од разлика које имају мањине.

Конференција на тему ЛГБТИ+ и људских права традиционално се одржава у склопу Недеље поноса сваке године, а организују је „Civil rights defenders” и Београд Прајд, пренео је Танјуг.

Путем видео линка, укључио се и известилац Европског парламента (ЕП) за Србију Владимир Билчик, који је рекао да је поштовање ЛГБТИ+ права део његовог извештаја о Србији, те да подржава напоре Београд Прајда у борби за та права, саопштила је организација „Civil right defenders”, која је организатор скупа.

Како се наводи у саопштењу организатора, председница Одбора ЕП за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ Тања Фајон је рекла да, иако има напретка по питању ЛГБТИ+ права у Србији и широм Западног Балкана, припадници те заједнице су и даље изложени застрашивању, неједнакости, чак и насиљу.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жофре рекао је да у складу са споразумима, ЕУ има обавезу да подржи права ЛГБТИ+ заједнице у земљама кандидатима за чланство.

Додао је да важни „нулта толеранција” према дискриминацији.

Жофре је рекао и да Србија није једина земља која се суочава са таквим проблемима, којих има и међу земљама чланицама, али да је задатак да се подрже права свих грађана да буду оно што јесу.

Координаторка Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб рекла је да ни људи из међународних институција, попут Савета Европе, нису потпуно уједињени када је реч о правима ЛГБТ заједнице, додајући да треба померити фокус са сексуалне оријентације на свакодневне проблеме.

Према њеним речима, акценат треба да буде на темама као што су изопштеност заједнице, примена закона, однос медија, политичара, грађана и других актера у јавном простору.

У име организатора Горан Милетић је рекао да су различита истраживања показала да данас половина популације верује да је хомосексуалност болест, али су људи сада против насиља.

Додао је да је од 90-их година направљен значајан прогрес у Србији и нагласио да је ситуација у урбаним центрима, као што су Београд и Нови Сад, много боља него у мањим местима.

Недеља поноса је почела 12. септембра, а трајаће до шетње, у суботу 18. септембра, у 16:30 у парку Мањеж.

(Политика)

Нови Стандард 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас