Црногорско Удружење бораца ратова од 1990. године: Уклонити спомен-плочу „хрватским логорашима“ у Морињу

Prinstscreen YouTube/Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore
Сабирни центар ЈНА у Морињу, у коме није убијен и теже озлеђен нико од хрватских логораша, формиран је 3. октобра када је Председништво СФРЈ, због масовних напада хрватске паравојске на касарне и јединице ЈНА, прешло на рад у условима непосредне ратне опасности, истиче Радан Николић

У сабирном центру ЈНА у Морињу нико није убијен и тим обележјем „хрватским логорашима“ се кривотвори историја, каже Радан Николић из црногорског Удружења бораца ратова од 1990. године, јавља „Политика“, преноси „РТ Балкан“.

Ово удружење изражава дубоки презир према срамној удруженој хрватско-монтенегринској производњи лажи и подвала у случају Сабирног центра ЈНА у Морињу и позива премијера Дритана Абазовића да до краја месеца преко руководиоца радом Министарства одбране Филипа Аџића обезбеди надлежној инспекцији приступ спомен-плочи која се налази у објекту Војске Црне Горе.

Уколико до краја месеца не уклоне „лаж исписану на постављеној плочи, која вређа сваког честитог грађанина“, ова организација ће поднети кривичне пријаве против Абазовића и руководиоца радом Министарства одбране Филипа Аџића.

Полагањем венаца и паљењем свећа, у организацији Хрватског националног већа (ХНВ) Црне Горе, 29. септембра су обележене 32 године од „формирања некадашњег војног логора Морињ“, а полагању венаца присуствовали су шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман, као и службеници из МСП Црне Горе Роберт Маркић и Александра Мишуровић, као и смењени министар спољних послова Ранко Kривокапић.

„Том приликом државни секретар Маркић је казао да је одавање почасти жртвама у логору Морињ начин да се Црна Гора суочи са својом мрачном прошлошћу која се не сме негирати, те да спомен-плоча неће бити уклоњена док се не реше ‘неке интерне ствари у држави'“, наводи Николић, истичући:

„Поручујемо господину Маркићу да је ‘мрачна прошлост’ Црне Горе о којој је бестидно говорио произведена управо у МСП у служби Хрватској и страним амбасадама, те да је условљавање примене закона у случају морињске спомен-плоче решавањем ‘неких интерних ствари у држави’ заправо политичко насиље одметника од владавине права.“

Николић подсећа да је Сабирни центар ЈНА у Морињу, у коме није убијен и теже озлеђен није нико од хрватских логораша, формиран 3. октобра када је Председништво СФРЈ, због масовних напада хрватске паравојске на касарне и јединице ЈНА, прешло на рад у условима непосредне ратне опасности.

„Истог дана у Скупштини Црне Горе одржана је комеморативна седница поводом убиства на подмукао начин 24 и рањавања више од 50 војника ЈНА 1. октобра 1991. године у граничном појасу са Дубровником од стране тзв. дубровачких бранитеља. Половина убијених и рањених у том крвавом пиру дубровачке паравојске, који је условио легално и нужно формирање Сабирног центра ЈНА у Морињу, били су црногорски резервисти који су сахрањени као хероји, а касније, као и друге борце ЈНА, издала их је власт Мила Ђукановића“, наводи он.

„Проливена крв наших сабораца нас обавезује на чињење у одбрани истине и правде и од тога нећемо одступити у овом и другим случајевима атака на саборце и Црну Гору ни по коју цену„, упозорио је Николић.

Извор: РТ Балкан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас