ЧУДЕСНИ ПОВРАТАК ЈЕВАНЂЕЉА ИЗ ЈАСЕНОВЦА И УШТИЦЕ

image_2021-09-24_124707

По повратку из Глине, где је сестринство српског православног манастира Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу присуствовало литургији и слави храма Рођења Пресвете Богородице у Глини, монахиње су свратиле у Хрватску Костајницу да посете свештеника Славишу Симаковића, пароха костајничког.

Отац Славиша је том приликом предао старо Јеванђеље из храма у Уштици које је неко пре годину дана запаковао и током ноћи оставио пред вратима храма у Костајници.

На полеђини овог Светог Јеванђеља је записано:

,,Ово св. Јеванђеље нашао сам 27.VI 1945.год у бившем “Усташком” главном стану у Јасеновцу – у кући Озрена Бачића (гдје је сада станица Народне Милиције), па га осветио и дао на даљу употребу привременој капели, и ако Бог да, и будућем храму Уштичком посвећеним св. царевима Константину и Јелени.Капелу Уштичку формирао сам 1945. уз помоћ добрих парохијана Крњајић Стојана, У(…) Јована, В(…) Симе, +Вујковац Теодора, Корица Косте (…) службовао-опслуживао (…) Јасеновца од 1946. до 30. VIII 1958. када сам са службом прешао у Ријеку.

августа 1958.г. јереј Лазар Радовановић парох јасеновачки и уштички

Свету Архијерејску литургију одслужисмо на други дан Духова, а на Св. равноапстолне цара Константина и Јелену у Уштици 3. јуна 1985. год. уз саслужење јереја Добривоја Филиповића и јереја Милорада Шкорића, пароха јасеновачког.

Адм. епархије Славонске + Митрополит загребачко-љубљански Јован”

ФБ Музеј жртава геноцида

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас