Да ли деца смеју у стрељане?

Фото: Скриншот Јутјуб

Дечак који је данас пуцао у ОШ „Владислав Рибникар“ на Врачару и убио 8 ђака и једног радника обезбеђења користио је оружје свога оца, које је у легалном поседу.

Он је научио да пуца управо са родитељем, посећујући стрељане, а и министар Гашић се осврнуо на то уз речи „да ли дете од 12/13 година треба да зна да пуца“. С тим у вези Телеграф.рс је позвало стрељане у Београду како би проверили колико често деца долазе код њих на обуку за пуцање.

Како је речено, стрељаштво само по себи је спорт, олимпијска дисциплина и то треба разликовати од стрељаштва као вида рекреације. Како су рекли, свако од нас може закупити термин, али не свугде.

У стрељачким клубовима су додали да се у стрељаштву као спортској дисциплини користи ваздушно оружје без бојеве муниције и да се учесници припремају за врхунска такмичења. Оног тренутка када се користи ватрено оружје, постоје правила како се она користе, уз присуство асистента или тренера и уз многобројна строга правила када је безбедност и учесника, али и других у питању.

Ипак, како су истакли, проблем се јавља када се у појединим стрељачким клубовима њихови простори изнајме за стрељаштво као рекреацију и тада се током тих закупљених термина може користити и ватрено оружје и обучавати за његово коришћење, а не за потребе спорта и ту треба „јасно направити разлику“.

Из појединих стрељана су саопштили да нису сигурни да ли је законом регулисано да ли малолетна лица могу да баратају ватреним оружјем у њиховим просторијама.

Да подсетимо, Србију је данас потресла велика трагедија. Дечак К. К. (13) који је ухапшен јер је јутрос око 8.30 сати пуцао у школи и том приликом убио осморо ђака и једног радника обезбеђења, како сазнајемо са својим оцем научио је да пуца, јер су заједно посећивали стрељане.

Дечак је тренирао карате, кошарку и био узоран у сваком смислу.

Данас је овај досад узорни младић, сјајни ученик, врстан из историје, извршио масовни злочин, након којег је одређено задржавање његовом оцу В. К. (48) због сумње да је извршио кривично дело Тешка дела против опште сигурности.

Приведена је и дечакова мајка.

Извор: direktno.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас