Да ли има смисла тужба против косовске полиције?

росу

Очекивања од државе у овој кризи

Поводом инцидента који се десио 24 септембра 2023. године на АП КиМ, када су полицајци тзв. Косова исмевали и занемаривали повређеног Србина, којег су ранили пре тога. Ако су снимци, који се наводе у обраћању председника кредибилни(могу да се користе у судском поступку), потребно је да Србија преузме нешто.

То нешто је једино могуће легалним путем, пошто узимање пушке у руке није најпаметнија опција која нам стоји на располагању. Према наводима, очигледно је да су поступајући полицајци учинили кривично дело злоупотреба службеног положаја и да је потребно да буде поднесена кривична пријава против њих, као и што је потребно покренути дисцпилински поступак против истих. Наравно, ово би морало да се уради пред Косовским институцијама али би ово имало огроман значај за позицију Србије у светским медијима после овог медијског хаоса.

Ово је једини цивилизовани начин да припадници косовске полицију буду кажњени за своје монструозно поступање. Уједно и најбољи начин да Србија сачува свој углед у свету и међународној заједници али и нарушу Куртијев углед у истим организацијама, чиме би Србији била лакша преговарачка позиција у дијалогу који води са Приштином. Дугорочно ово је најбоље што Србија може да предузме јер се веома лако нашла у јако лошој позицији.

Србија на овај начин чува свој углед, јер ће покренути поступци бити медијски испраћени и показаћемо целом свету како Косовски полицајци поступају према Србима.

Према Косовском Кривичном Законику(који је преузет са овог линка) наводи се следеће:

Члан 414.

Злоупотреба службеног положаја или овлашћења

1. Службено лице које користећи се својим положајем или овлашћењима прекорачи границе својих овлашћења или не врши своју службену дужност, у намери да прибави неку корист за себе или другог, или у намери да другом нанесе штету, или да учини озбиљну повреду нечијих права, казниће се казном затвора у трајању од једне (1) до осам (8) година.

2. Службено лице који изврши дело из става 1. овог члана и стварна корист или штета прелази пет хиљада (5,000) евра, казниће се новчаном казном и казном затвора у трајању од три (3) до десет (10) година.

3.За потребе овог члана, злоупотреба службене дужности обухвата али се не ограничава на следеће:

3.1. намерно или свесно кршење закона у вези са дужностима или запошљавањем службеника;

3.2. намерно неизвршавање неке обавезне радње прописане законом;

3.3. примање поклона, накнаде или предности било какве врсте на име вршење службених радњи, осим ако је примање поклона, накнаде или предности дозвољено законом;

3.4. злоупотреба владине имовине, услуга или особља, или друге вредне ствари која припада влади а која му је поверена на чување или дата да је држи због његових дужности или посла;

3.5. намерно подвргавање другог шиканирању или хапшењу, задржавању, претресању, заплени, одузимање, процени или терећењу за које зна да је противправно;

3.6. намерно забрањивање или спречавање другог у вршењу или уживању неког законитог права, привилегије, овлашћења или имунитета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас