Да ли је хиџаб слобода? Савет Европе повукао спорне плакате после бурних реакција из Француске

viber_image_2021-11-06_20-24-07-405

Савет Европе повукао је постере из кампање против дискриминације муслимана, на којима је између осталог био слоган: „Лепота је у различитости, као што је слобода у хиџабу“, која је изазвала праву буру у француској јавности и негативне реакције многих политичара.

Најстарија паневропска организација за људска права и демократију, са 47 земаља чланица и седиштем у Стразбуру, лансирала је прошле недеље кампању за промоцију различитости и против антимуслиманске дискриминације. Један од постера у кампањи бавио се поштовањем права муслиманских жена да носе традиционалну одећу којом покривају главу, али је порука коју су креатори кампање смислили била, у најмању руку, неспретно срочена и провокативна: „Лепота је у различитости, као што је слобода у хиџабу“.

Спорни плакат Савета Европе

Спорни плакат Савета Европе

У Француској, где је и седиште Савета Европе, овај плакат одмах су коментарисали и  осудили многи политичари.

Портпарол француске владе сматра да је порука кампање у супротности са здравим разумом.

Француска министарка омладине Сара ел Хаири рекла је да је шокирана постером који приказује слику жене која на једној половини лица има вео, а на другој не. У интервјуу на француској телевизији, она је рекла да постер подстиче жене да носе вео, што је порука која подрива секуларне вредности Француске.

Савет Европе је потврдио да је уклонио твитове са спорним порукама и да у тој организацији размишљају о бољој презентацији ове кампање, која је део активности одељења за инклузију и борбу против дискриминације. Ипак, не кажу да се то догодило због лошег одјека у Француској.

Француска је земља са највећом муслиманском популацијом у Европи, која се процењује на пет милиона људи, а 2011. године је постала прва европска земља која је забранила исламски вео који покрива цело лице на јавним местима. 

Међу онима који су реаговали негативно на поруке из кампање били су и неки водећи кандидати на председничким изборима следеће године, Марин ле Пен, Мишел Барније и Ерик Земур, који је изузетно високо позициониран у анкетама, упркос томе што још није прогласио своју кандидатуру.

Земур је оптужио кампању да промовише умотавање Европљана у вео, док је Ле Пенова написала на Твитеру: „Када жене скину вео постају слободне, а не обрнуто“.

Било је, међутим, и реакција на реакције.

Неке представнице муслиманских жена сматрају да то показује недостатак поштовања за права жена да носе оно што желе.

РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас