Да ли је Иран следећи: Ко ће бити највећа жртва америчког дебакла у Авганистану

Иран
Уочи истека рока за повлачење америчких снага из Авганистана, у Белој кући састали су се председник Џозеф Бајден и израелски премијер Нафтали Бенет. Главна тема разговора био је нуклеарни споразум са Ираном и тежње Израела да се „Иран заустави“, па се намеће питање – да ли ће Иран бити највећа жртва америчког пораза у Авганистану?

Да је Иран био високо на агенди првог сусрета америчког председника и новог израелског премијера потврђују и изјаве Нафталија Бенета дате пред посету Сједињеним Америчким Државама.
Он је, наиме, пред израелским парламентом рекао да ће „америчком председнику Џозефу Бајдену рећи да је дошло време да се заустави Иран, а не да му се баца појас за спасавање у виду нуклеарног споразума“, а у интервјуу листу „Њујорк тајмс“ објаснио је да Израел ради на “формирању регионалне коалиције арапских земаља које ће пружити отпор и блокирати иранску експанзију”.

Према речима научног сарадника Института за европске студије др Александра Гајића, Америка, након повлачења из Авганистана, засигурно неће хрлити у нову ратну авантуру у блискоисточном региону и то не само због Авганистана, већ и због ситуације у Ираку, као и пораза страна које су они протежирали у Сирији и грађанског рата у Јемену.

Да ли ће Иран бити највећа жртва авганистанског фијаска

„Али, нема никакве сумње да ће и лоби који је ненаклоњен Ирану и сам Израел гурати у том правцу да се Америка одлучније супротстави јачању иранске моћи на простору Блиског истока. Тако да ја не очекујем неку директну ратну авантуру типа овога у Авганистану, али је сасвим могуће да, у случају ескалације односа између Ирана са једне, главних заливских држава које нису наклоњене Ирану, пре свега Саудијске Арабије са друге и Израелаца са треће стране, Америка поново може одлучније да се стави на страну Израела и Саудијске Арабије и њихових савезника у Заливу, и да неки инцидент може да прерасте у неки вид америчке интервенције. Овде пре свега мислим на ваздушну интервенцију, на бомбардовање, коришћење авијације и дронова, као и на коришћење америчке ратне морнарице у Заливу“, оцењује Гајић.

Ипак, како додаје, без обзира на притиске Израела, Америка неће одустати од покушаја да са Ираном успостави нови споразум, односно да на неки начин модификује споразум о нуклеараном програму који је раскинут за време Доналда Трампа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас