Да ли сте чули за Маркана Легера, канадског војника који је свом народу испричао истину о Србима из Ливањског поља?

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Screenshot_2

Српска јавност није упозната са ликом и делом овог човека. Канадски војник који је служио мировну мисију у Ливањском пољу током 2000. године. У том периоду број повратника српске националности је био раван нули, а канадски војници су дошли са сазнањима како су Срби из Ливањског поља агресори и кољачи.

Није му пуно требало да после запаљених кућа, цркава, школа, порушеног гробља у сваком селу, те исте Србе прихвати као пријатеље и да им помогне колико је то било у његовој моћи. За велики број српских кућа је обезбеђена помоћ у виду материјала за санацију кровова и столарије што је у том тренутку за већину повратника било од неизмерне важности.

Највеће дело Маркана, како су га звали мештани, била је истина коју је покушао да пренесе на Запад и да свом народу предочи ко су Срби из Ливањског поља.

Марк добија прекоманду на авганистанско ратиште под чудним околностима и 2002. године, 17. априла, амерички авион испаљује ракету, ласерски навођену и наш Маркан гине са тројицом колега. Ливањски Срби шаљу писмо саучешћа Маркановој супрузи Марилyн Легер која долази у село Врбица и помаже обнову школе, парохијског дома и цркве.

Трагедија је чињеница да већина људи није упозната ко је био Марк Даниел Легер, да већина људи генерализује и субјективно гледа на људе са Запада, који генерално нису у највећој мери криви за своје незнање. Има тамо преко баре доста добрих људи као и свуда у свету.

Нека је нашем Маркану вечна слава и хвала за све, памтиће те увек Срби из Ливањског поља.

Шуњка Саша

Шајкача

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас