Да се зна када српски патријарх долази у Васојевиће: У Беранама нема цетињског сценарија

Berane

Припреме за устоличење епископа будимљанско-никшићког Методија, које ће бити одржано 26. септембра, почеле су одавно, прича за Спутњик после недељне литургије игуман манастира Ђурђеви Ступови, архимандрит Данило Трпчевски.

Иако је устоличење владике Методија централни догађај овог месеца, отац Данило нам каже да се манастирски комплекс свакодневно сређује, чему сведоче булдожери и разне машине које смо и затекли у порти.

Догађај заказан за 26. септембар, за један од најстаријих манастира у Црној Гори, само је додатни повод да се мало више посвети пажња простору око светиње и да се обнове ствари које су застареле, прича нам игуман у паузи између јутарње службе и разговора са педесет људи који су дошли у посету Ђурђевим Ступовима.


Беране и Цетиње неупоредиви

Званично још није потврђено, али је извесно да ће на устоличење епископа Методија доћи и патријарх Српске православне цркве Порфирије. То ће бити његова друга посета Црној Гори за нешто мање од месец дана и прва након устоличења митрополита Јоаникија и немилих сцена са Цетиња. Отац Данило је уверен да ће слика из Берана бити — потпуно супротна.

Овде су патријарси увек наилазили на велику радост и одушевљење, масовно су и свечано дочекивани. То представља пуноћу цркве, јер се ту види јединство и љубав између народа и патријарха и наших владика, а посебно је свечано сада, јер се устоличава нови епископ Методије, рекао је он.

Методије је од најјачих…

За владику Методија, игуман Данило има само речи хвале. Каже да је он добар човек који потиче из дурмиторских крајева, са којих долазе најздравији људи.
„Најјачи људи су долазили увек са планина, са кршевитих предела где се живело здраво. Када то кажем, мислим да су живели у природи, у труду, раду и да су у подвигу проводили свој живот“, говори нам игуман манастира Ђурђеви Ступови.

На питање да ли очекује да се понови цетињски сценарио у Беранама, о чему неки спекулишу по медијима, наш саговорник каже да су данас све очи упрте у проблеме, те испада да људи више воле инциденте и хаос него мир и поредак.

Хришћанска црква, додаје он, живи 2.000 година, на овим просторима постоји хиљаду година и историја нас учи да никад хришћани нису правили неке проблеме, већ су они били ти који трпе злочине.

Српски народ је страдао кроз векове, од косовског боја па до Другог светског рата, милиони и милиони српских душа су положени за крст часни и слободу златну. Са њима је страдала и црква са свештенством и монаштвом, били смо као овце за клање, а сада сведочимо да је СПЦ у Црној Гори на мети. Представљају нас као злочинце и клерофашисте, а зна се да је 1945. од 120 свештеника преживело само 10. Мењају тезу, желе да ми као жртве постанемо злочинци, односно изврћу историју, каже отац Данило.

Ствара се лажна историја

Он је уверен да се ствара лажна историја Црне Горе и цркве како би се пореметиле праве вредности .

Овде су верујући народ и свештеници били на голготи, а сада када је уз помоћ блаженопочившег митрополита Амфилохија црква дошла до стадијума васкрсења, онда су насрнули на нас желећи да имају славу који има црква сада у Црној Гори, или из зависти желе поново да нас виде на распећу.“

Игуман Ђурђевих Ступова подсећа да је Црна Гора која је постојала у време Светог Петра Цетињског била Цетиње и катунска нахија, Никшић је био у Херцеговини, а Беране је припадало Рашкој области, мењају се границе и власти, али сваки град има своје врлине и мане.

Беране на бранику литија

На почетку литија народ у Беранама је показао да је био први на бранику цркве, први су устали да бране веру, историју и светиње, тако да не размишљам о проблемима. Али живот без проблема и није живот. Кад би хришћани размишљали да прођу живот без муке и страдања, онда то не би био хришћански, већ луксузан живот и то не би донело плодове. Црква је увек крстоносна, спасоносна и васкршња, тако да се ми не бојимо да страдамо бранећи наше предање и владике. Ми радимо свој посао, а држава нека ради свој, категоричан је отац Данило.

Он, међутим, поставља питање: откуд сада толико интересовање за цркву, кад су до јуче храмови били претворени у штале и тоалете? Та брига дојучерашње власти је крајње лицемерна, уверен је игуман Данило, који додаје да помрачење ума доводи до замене тезе да је жртва злочинац. У то духовно стање , каже, човек западне ако му на првом месту није Бог, већ богатство.

Они би желели да одузму историју српске цркве и епископима право које су имали чак и у време турског ропства — дакле, све оно што је највредније и што је народ препознао као такво. Желе да унизе оно што се највише поштује, јер политика губи свој идентитет и компас, а свесни су да тако губе и народ, речи су са којима нас је испратио архимандрит Данило Трпчевски.

српска24 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас