ДАН КОЈИ СЕ ЧЕКАО 113 ГОДИНА: Почела церемонија похрањивања посмртних остатака генерала Ђорђа Стратимировића

сахрана Ђорђа Стратимировића
УЗ највише војне почасти у Сремским Карловцима у присуству високих државних званичника и великодостојника СПЦ, као и потомака породице Стратимировић, данас ће у порти сремскокарловачког Манастира Ваведење пресвете Богородице бити похрањени посмртни остаци генерала Српске Војводовине Ђорђа Стратимировића (1822 - 1908 ), који су ексхумирани у Бечу крајем прошлог месеца.

 

Овим чином, после 113 година, биће испоштована тестаментарна жеља генерала Стратимировића, једног од најистакнутијих првака Српске Војводовине (коју су Срби 1848.прогласили у Сремским Карловцима), да почива међу својим народом.

У сремскокарловачком Саборном храму где је јуче изложен ковчег са посмртним остацима овог великана Српске Војводовине, јутрос од 9.30 сати почела је заупокојна Света литургија и помен за покој вождове душе. Свету литургију служи Његово преосвештенство Јустин, викарни епископ Његове светости патријарха српског Порфирија. Потом ће ковчег бити изнет испред Саборног храма, поред чувене чесме „Четири лава”, где ће уследити културно-уметнички програм и говори званичника.

Предвиђена је затим литија до оближњег Манастира Ваведење пресвете Богородице, који је метох манастира Хиландара. У манастирској порти Стратимировић ће почивати у близини својих савременика, блаженопочивших патријарха Лукијана Богдановића и Георгија Бранковића.

Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас