Danas slavimo najvažniji ženski praznik: Bogorodica ispunjava sve želje izgovorene u čistoj veri

Foto: printscreen

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Pokrov Presvete Bogorodice, jedan od najznačajnijih „ženskih“ praznika.

Veruje se da će se upravo na veliki praznik, Pokrov Presvete Bogorodice, ženama ispuniti sve želje – izgovorene u čistoj veri.

14. oktobar se slavi kao Pokrov Presvete Bogorodice i taj praznik je posvećen njenom pokrovu, prekrivaču, koji je ona razastrla nad hrišćanima, u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik.

Smatra se da ona i dalje ovaj pokrov drži iznad nas i štiti nas od zla.

Žene koje nisu rađale i nemaju decu, na ovaj veliki dan pale sveću, mole se i poste.

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćana, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima. Poznata je po pomoći pojedincima i narodima u ratu i miru, i svuda u nevoljama.

Događaj koji crkva praznuje desio se 14. oktobra 911. godine, u vreme cara Lava Mudroga (Filosofa). Bilo je svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Crkva je bila puna naroda, a negde u pozadini stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem.

U četiri sata posle ponoći, ugledao je sveti Andrej Presvetu Bogorodicu sa rasprostrtim omoforom iznad naroda, kao da tom odećom pokriva narod.

Bila je odevena u zlatokrasnu porfiru, i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama. Sveti Andrej pokaza rukom Epifaniju i upita ga da li i on vidi „Caricu i gospođu, kako se moli za sav svet“, što Epifanije začuđen potvrdi.

Izvor: kurir.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас