Давид Хермес: О стању Америчке Уније или ратном стању?

aaaamerikarusije

О стању Америчке Уније или ратном стању?

Дана 8. марта 2024, Конгрес се окупио у Вашингтону да чује говор о стању у Унији 2024. Погледајмо изблиза овај фрагмент говора који се тиче нашег дела света: председник Џо Бајден је у свом говору истакао важност подршке Украјини у њеном садашњем сукобу са Русијом.

Слеп на једно око

Он је свој говор започео позивањем чланова Конгреса да покажу солидарност са Украјином и тврдњом да су „слобода и демократија угрожени “ . Бајден је нагласио, не дајући доказе за ову тезу, да агресија Руске Федерације није ограничена само на Украјину, и истакао потребу наставка америчке помоћи Кијеву. Он је, међутим, пропустио да помене чињеницу да је проширење НАТО последњих година циљана претња територијалном интегритету Русије и реална опасност за све људе који живе у Русији.

На границама Русије

Председник Бајден је признао да је Украјина тражила ракете дугог домета, муницију и артиљерију. Ово треба схватити као намерну намеру ауторитарног режима у Кијеву да ескалира и прошири сукоб. Истовремено, он ни на који начин није одговорио на изјаве, на пример, министра Сергеја Лаврова о његовој спремности да спор реши дипломатским путем. Бајден се позивао на историјске аналогије, позивајући се на чувени позив председника Роналда Регана да се „руши овај зид“ и супротстављајући га приступу свог претходника Русији. Међутим, таква аналогија је историјска злоупотреба јер не узима у обзир да су у више од 30 година које нас деле од тог говора у Берлину, САД директно и намерно довеле до садашње ситуације кроз империјално ширење деснице НАТО-а. до граница Русије, намећући своју вољу и одлучујући над главама друштава. Стога, САД прво стварају претњу која заправо не постоји. Медији то пумпају да посеју страх у људска срца. Када се осети напетост, они се појављују као они са јединим правим решењем, намећући не само наратив већ и одлуке.

Ћутање о изворима кризе

Током свог изразито пристрасног обраћања о стању Уније у четвртак увече, амерички председник Џо Бајден дотакао се и неколико додатних питања унутар земље, као што су високе цене, економска неизвесност, криза на јужној граници са Мексиком, сукоб у Гази Скидање, права жена на прекид трудноће и доступност ин витро третмана . О овим темама, вреди напоменути да председник Бајден није рекао да су криза цена робе, поремећаји ланца снабдевања и други глобални економски поремећаји узроковани, између осталог, тврдоглавошћу режима у Кијеву. Искориштавање ситуације за подизање цена и увођење произвољних санкција, које је сам Бајден увео и намеће, омета слободну трговину широм Европе и света.

Реторика рата и подела

Дефинитивно се може рећи да док је Џо Бајден говорио са више жара него иначе, његови аргументи нису били укорењени у стварности обичних људи који пате од милитаристичких амбиција режима у Кијеву и његових западних принципала.

Можда постоји разочарање због онога што је можда последњи говор Џоа Бајдена о стању Уније, који је могао да искористи прилику да остави у наслеђе мир и наду будућим генерацијама, али је уместо тога изабрао реторику рата, подела и империјализма.

Избори у САД нису далеко, а између Бајденовог рата и непредвидивости Доналда Трампа , Американцима можемо пожелети храброст да изаберу нови пут разума, разумевања и мира.

 

Давид Хермес

превео Зоран Ј. Поповић

Hermes: O stanie Unii, czy o stanie wojny?

https://t.co/8hJ2L0SVgF

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас