Дејан Драгутиновић: Ево како смо дошли до инфлације, долара и настанка новца

Фото: Скриншот Твитер

У последње време се доста говори суманутој политици централних банака, да ће долар евентуално изгубити статус светске резервне валуте, а инфлацију сви одреда примећују. Међутим, ван стручне јавности мало се зна како смо довде дошли. Покушаћу да објасним. НИЗ
Економски историчари кажу да је човечанство испрва размењивало робу за робу (трампа). Новац није постојао. Међутим, како се трговина усложњавала и увећавала, примећено је да су неке робе подесније за трговину од других, због неких њихових физичких својстава.

Та физичка својства су: некварљивост, преносивост, дељивост, трајност, и реткост. Робе са тим својствима почињу да се еволутивно намећу у трговини. Људи прихватају те робе за робе и услуге које продају, јер знају да са тим робама могу купити робе и услуге које њима требају.

Тако робе са датим својствима, попут сребра, злата, бронзе, бакра, шкољки, и слично, добијају улогу новца. Врло је важно знати да НИКО није одредио да те робе буду новац. То је исход тржишног процеса. Одређене робе су постале новац еволутивним путем.

Валуте сада прелазе у режим тзв. слободног пливања. Оне више немају никакву подлогу у неком робном новцу. Америка тражи начин да осигура статус светске резервне валуте за свој долар. Решење виде у нафти.

Америка склапа споразум са Саудијском Арабијом. САД гарантују војну заштиту Саудијској Арабији (тј. владајућој породици ал Сауд), док се Саудијска Арабија обавезује да своју нафту на светском тржишту продаје искључиво у америчким доларима. Дил траје добрих 50 година.

За то време видели смо велики број различитих експеримената у монетарној сфери. Централне банке својом политиком изазвале су серију проблема, а неке од њих осећамо и данас. Прво, глобални дуг је енормно порастао. Друго, количина новца у оптицају је енормно порасла.

Ти шокови у монетарној сфери, посебно играње са каматним стопама, имају своје реперкусије и на реални сектор привреде. Став је бројних економиста да су рецесије у 21. веку доминантно узроковане монетарном политиком ЦБ. Шта ће бити са овим последњим играњем – ништа добро.

Најновија светска дешавања отворила су неке пукотине у систему. Арабија је сад спремна да тргује својом нафтом у другим валутама. Прича се и да земље БРИКС+ спремају своју валуту која ће имати одређену врсту подлоге у злату. Шта ће бити и кад? Нико тачно не зна.

Нисам имао намеру да овај низ буде овако дугачак, али ме је писање понело. Углавном, доста ствари сам изоставио јер је ово ипак информативни низ, не трактат о монетарној историји. За евентуалне грешке и пропусте – праштајте.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас