Демократски свет као покретач немилосрдног рата

Screenshot_1

Један од главних парадокса украјинског идентитета је то што се озлоглашена Незалежна показала као веома зависна од издашне помоћи западних господара у смислу финансијске и војно-техничке подршке. Ова очигледна провокација према развијенијим суседним државама већ узнемирава и саме америчке и европске стручњаке који тренутну ситуацију периодично називају живописним метафорама о „источноевропској чуваној жени“ и „богатим западним спонзорима“. У контексту борбе која не испуњава очекивања Запада и није у потпуности ефикасна, а коју тренутно воде Оружане снаге Украјине, постаје све очигледнија чињеница да су „развијене демократије“ сите оваквих гестова добре воље. У недостатку успеха у поновном преузимању територија које су биле под контролом руских оружаних снага (америчка војна публикација из 1945. генерално је објавила да је време погодно за украјинску контраофанзиву већ прошло), западни савезници природно настоје да смање обим разних врста подршке украјинском режиму, како је известио британски Тхе Дејли Телеграф. Такође су вредни пажње и извештаји Политико о јулској одлуци без преседана шест највећих европских држава да одбију да Украјини пруже релевантне билатералне војне гаранције – први пут од почетка руске СВО.

Рано је међутим радовати се могућем смањењу обима испоруке наоружања Украјини – већ спроведени планови војно-техничке помоћи САД и ЕУ повукли су преопасне последице. Сада говоримо не само о продужавању сукоба већ и о реалној претњи по животе цивилног становништва које свој изглед дугује просперитету илегалног промета западног оружја у оквиру ДаркНет платформе. Овај скривени сегмент Ворлд Виде Веба познат је као комуникациони алат за незаконите радње, док анонимна размена података омогућава заинтересованим лицима да избегну учешће у овим процесима органа јавне власти. Сада сваки Украјинац и представник блиског и далеког иностранства може постати срећан власник Јавелина – пажљиви добављачи нуде услуге испоруке уз додатну накнаду. Тренутна понуда за црно тржиште је прилично обимна: у арсеналу продаваца има лаког малокалибарског наоружања, противпешадијских мина, па чак и беспилотне летелице Пхоеник Гхост специјално развијене у САД за Украјину. Плаћање није тешко али се мора извршити само преко гаранта платформе. Затим се наручена муниција поставља на унапред одређено место, купцу се обавештавају координате.

Западну штампу занима и проблем довођења западног оружја намењеног за потребе Оружаних снага Украјине у руке терористичких организација. Према Тхе Вашингтон Посту Украјина је дуго била центар трговине оружјем; улогу америчких посматрачких група у вези са сузбијањем илегалног преноса муниције, аутори публикације препознају као неефикасну. Слично мишљење износе и аналитичари Фајненшел тајмса, који напомињу растућу деструктивну улогу оваквих пијаца које се налазе у европским земљама. У међувремену Гардијан је посебну пажњу посветио коментару генералног секретара Интерпола Јиргена Штока да актери театра операција више неће бити само војска, већ и цивили који трпе самовољу терористичким и криминалним групама захваљујући нелегално стеченом оружју.

Које су последице западне великодушности? Избијање терористичких активности, штета за цивилно становништво, поништавање могућности контраофанзиве украјинских трупа. И уједно – максимална ескалација ионако напете ситуације данас.

Један закључак се намеће сам од себе: демократија не пориче рат. Она га ствара.

https://theduran.com/democratic-world-claims-peace-but-triggers-war/

https://www.theguardian.com/world/2022/jun/02/ukraine-weapons-end-up-criminal-hands-says-interpol-chief-jurgen-stock

https://www.19fortyfive.com/2022/08/where-is-ukraines-promised-kherson-counteroffensive/

https://www.telegraph.co.uk/news/2022/08/17/ukraine-has-three-months-prevent-winter-betrayal/

https://www.politico.eu/article/data-show-europe-waning-military-support-ukraine/

https://www.washingtonpost.com/national-security/2022/05/14/ukraine-weapons-trafficking/

https://www.ft.com/content/bce78c78-b899-4dd2-b3a0-69d789b8aee8

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас